O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, pentru reglementarea conflictului transnistrean, începe marţi, 16 iulie, la Viena, Austria. Negocierile vor dura două zile, agenda fiind elaborată în baza propunerilor Chişinăului şi Tiraspolului. Consultantul principal din Direcţia analiză şi planificare a Biroului pentru Reintegrare, Ruslana Cerneţchi, a spus pentru IPN că, pe lângă chestiunile de ordin socio-economic, se va discuta şi asupra aşa-zisei legi cu privire la frontieră.
Negociatorii vor discuta despre asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a persoanelor şi mijloacelor de transport dintre cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, urmează să se discute despre demontarea telefericului de peste râul Nistru din preajma oraşelor Rezina şi Râbniţa, dar şi despre deschiderea podului de la Gura Bâcului. Ruslana Cerneţchi a mai spus că negociatorii vor examina şi rezultatele evacuării din regiunea transnistreană a deşeurilor radioactive şi care sunt activităţile ulterioare.
În cadrul unei întrevederi anterioare a vicepremierului pentru reintegrare, Eugen Carpov, cu reprezentanţii speciali pentru reglementarea diferendului transnistrean din partea OSCE, Ucrainei şi Rusiei, oficialul a spus că autorităţile de la Chişinău vor fi foarte recunoscătoare dacă observatorii şi mediatorii din cadrul formatului de negocieri vor veni cu propriile recomandări şi propuneri cum să fie îmbunătăţit cadrul de comunicare între cele două maluri ale Nistrului şi să fie stopate acţiunile unilaterale.
Întâlnirea de două zile de la Viena va reuni reprezentanţi ai părţilor, mediatorilor şi observatorilor în procesul de negociere – Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şi UE. Negocierile vor fi prezidate de către ambasadorul Andrei Deşciţia, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiul al OSCE pentru conflicte.
După negocierile de două zile, participanţii formatului vor susţine un briefing de presă, care va putea fi urmărit la Chişinău prin intermediul unei transmisiuni video.