Încasările TVA în anul 2006 au înregistrat o creştere de cca 524 mil. lei sau de 33,2%
Volumul total a încasărilor la buget în anul 2006 a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) a fost de cca 2,074 mlrd de lei, cu o creştere de cca 524 mil. lei sau de 33,2%, comparativ cu indicii anului 2005. Aceste date se conţin în Raportului pe anul 2006 al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS).
Potrivit IFPS, creşterea încasărilor s-a datorat faptului că, şi în anul trecut, la administrarea TVA s-a lucrat în baza unor produse informaţionale special elaborate în acest sens, cea ce a permis depistarea operativă a evaziunilor fiscale la compartimentul TVA.
Un alt procedeu care şi-a demonstrat eficacitatea constă în instituirea posturilor fiscale periodice la contribuabilii ce dispun de restaurante, baruri depozite şi staţii Peco, şi prezintă un risc sporit de eschivare de la onorarea obligaţiunilor fiscale. În perioada activităţii posturilor fiscale, s-a înregistrat o majorare de 2-3 ori a cifrei de afaceri şi, respectiv, a veniturilor agenţilor economici.
Reglementarea TVA este prevăzută de Titlul III al codului Fiscal şi Legea privind punerea în aplicare a Titlului III al Codului Fiscal, care au intrat în vigoare la 1 iulie 1998.
În conformitate cu Titlul III al codului fiscal, subiecţi impozabili cu TVA sunt persoanele fizice şi juridice care sunt înregistrate sau trebuie să fie înregistrate în conformitate cu prevederile art. 112 din Codul Fiscal; persoanele fizice care importă mărfuri, cu excepţia persoanelor care importă mărfuri de uz sau consum personal, a căror valoare nu depăşeşte limita stabilită de legislaţia în vigoare; persoanele juridice şi fizice care importă servicii considerate ca livrări impozabile.