Încasările fiscale din municipiul Chişinău s-au majorat în anul curent cu cca 21 la sută
Încasările fiscale în municipiul Chişinău la bugetul public naţional în primele două luni ale anului curent, potrivit datelor preventive, au constituit 735 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 21 la sută, faţă de perioada similară a anului trecut.
Şeful Inspectoratului fiscal de stat al municipiului Chişinău, Procopie Duca, a declarat în cadrul şedinţei operative de luni, 6 martie, a Primăriei municipiului, că în perioada de referinţă au fost îndeplinite planurile de venituri la toate bugetele, inclusiv la bugetul de stat au fost încasate suplimentar 36 de milioane de lei sau cu 13 la sută mai mult, iar la bugetul local – 28 milioane de lei sau cu 9 la sută mai mult.
Potrivit lui, totodată, există restanţe fiscale din anii trecuţi în valoare de cca 30,3 milioane de lei, la mai multe compartimente, inclusiv la impozitul din activitatea de antreprenoriat, la impozitul calculat din veniturile salariale, la impozitele funciar şi pe imobil.
Totodată, în anul curent s-au micşorat din cauze obiective şi subiective încasările în comparaţie cu cele planificate la un şir de taxe locale, precum cele pentru apă, pentru patenta de întreprinzător, pentru parcare, pentru pieţe, a mai spus sursa citată.
Procopie Duca a criticat o serie de primării locale din municipiul Chişinău, pe motiv că eforturile lor de colectare a restanţelor fiscale din anii trecuţi au fost insuficiente. În acest context a fost menţionată Primăria comunei Coloniţa, unde în primele luni ale anului 2006 s-au încasat doar 5 mii de lei din restanţa totală de 49 mii de lei. De asemenea, în Primăria oraşului Vadul lui Vodă s-au acumulat în perioada menţionată doar 2,8 mii de lei, din totalul de 68 mii lei. Aceeaşi situaţie, potrivit sursei citate, este specifică în Sângera, Băcioi, Grătieşti, Stăuceni. Pentru a impulsiona achitările Duca a solicitat organizarea întrunirilor responsabililor din teritoriu cu factorii de decizie din Primăria municipiului Chişinău.