În zece ani, Indexul Egalității de Gen a rămas practic același

În ultimii zece ani, Indexul Egalității de Gen a crescut cu trei puncte, de la 57, cât era în anul 2009, la 60 de puncte  în prezent. Valoarea de 60 de puncte este cea mai mare înregistrată de când Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare face măsurări privind egalitatea de gen. Într-o conferință de presă la IPN, Rodica Ivașcu, directoare de programe la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, una din autorii studiului, a menționat că Indexul Egalității de Gen este un instrument care permite evaluarea șanselor egale dintre femei și bărbați, iar cu cât cifra este mai apropiată de valoarea de 100 de puncte, cu atât este mai aproape echilibrul de gen.

Rodica Ivașcu susține că valorile mai bune ale Indexului se bazează în special pe schimbările de percepție și stereotipuri care există în societate, și mai puțin pe reformele care au fost implementate la nivel de stat. Autoarea susține că progrese s-au înregistrat în domeniul politic, unde Indexul Egalități de Gen a crescut timp de un an cu patru puncte, de la 36 la 40 de puncte. Experta susține că această creștere se datorează rezultatelor alegerilor parlamentare, și anume că în noul legislativ vor accede 26 de femei, cu cinci mai multe față de precedentul legislativ. Cu toate acestea, Rodica Ivașcu susține că în această sferă există în continuare cea mai mare inegalitate de gen, iar actualul sistem electoral a diminuat șansele femeilor de accedere în Parlament. Potrivit expertei, dacă ar fi fost utilizat sistemul proporțional de vot, în noul legislativ ar fi fost 33 de femei. În domeniul sănătății, Indexul Egalități de Gen este de 70 de puncte. În această sferă bărbații având un indice mai scăzut decât femeile.


Potrivit Rodicăi Ivașcu, studiul arată că a scăzut cu un punct Indexul Egalității de Gen pe piața muncii, de la 64 la 63 de puncte. Experta susține că această scădere e generată de reducerea ratei de ocupare a femeilor în câmpul muncii, de la 39% la 38,1%.


Alexandra Ermolenco, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că valoarea Indexului în sfera percepției și stereotipurilor a crescut semnificativ timp de un an, de la 47 la 54 de puncte. Experta susține că percepția față de implicarea femeilor în politică s-a îmbunătățit, și anume că a scăzut cu10% numărul celor care considerau că femeile nu au ce căuta în politică, de la 29% la 19,7%. Cu toate acestea, experta susține că studiul arată în continuare tendințe contradictorii care există în societate legate de stereotipuri. Potrivit sondajului efectuat pentru măsurarea Indicelui legat de percepții, 76% din respondenți susțin că bărbații sunt cei care trebuie să aducă bani în casă, iar 66% din respondenți consideră că femeile sunt responsabile de treburile casnice și cele legate de familie. De asemenea, sondajul a arătat că toleranța față de violența împotriva femeilor este în continuare ridicată, 9,1% din femei consideră că acestea merită în anumite situații să fie bătute, iar 20% din respondenți consideră că femeia trebuie să suporte violența pentru a-și salva căsnicia.

Alina Andronache, responsabilă de Relații cu Publicul și Advocacy în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că acest Indice arată că de fapt în ultimii zece ani situația egalități de gen luată în ansamblu pe toate domeniile a rămas aceeași. Este necesar să existe cât mai multe femei candidate pe locuri eligibile pe circumscripția națională, cât și cea uninominală. O altă măsură necesară este reforma concediului de îngrijire a copilului, ca acest domeniu să fie cât mai flexibil, astfel ca soții să decidă durata acestuia și cine va îngriji de copil într-un anumit moment. Alina Andronache susține că sunt necesare și măsuri pentru reducerea discrepanțelor salariale, măsuri pentru combaterea violenței în familie și combaterea hărțuirii sexuale. Aceasta a transmis politicienilor mesajul că cel mai bun cadou pentru femei este asigurarea egalități de gen și să adopte măsurile necesare pentru a reduce decalajul de șanse care există între femei și bărbați.

  • rodica ivascu despre indicele femeilor in politica_0.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.