În Vinerea Mare creştinii ţin post negru
Vinerea Mare, numită şi Vinerea Neagră, este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. În acestă zi nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Este ziua slujbei de înmormântare a Domnului Iisus. Vinerea din Săptămâna Patimilor este zi de post negru şi prilej de profundă meditaţie şi adâncire a conştiinţei, a comunicat pentru Info-Prim Neo preotul Octavian Moşin de la Biserica „Întâmpinării Domnului”.
Când a fost răstignit Hristos cerul s-a întunecat, soarele s-a ascuns şi pământul s-a cutremurat de înfricoşatele patimi ale lui Hristos, care a fost judecat şi condamnat pe nedrept. Dus spre Golgota, cu crucea pe spate, chinuit de ostaşi, era singur şi părăsit de toţi. Pironit pe cruce, Hristos a ridicat ochii la ceruri şi a spus: Părinte, iartă-le lor păcatele, că nu ştiu ce fac.
Dimineaţa în Vinerea Mare, creştinii merg la biserică pentru a asculta ceasurile împărăteşti, spune preotul Octavian Moşin. Spre seară cei prezenţi la biserică se strâng în jurul epitafului cusut de aţă cu fir de aur (pânza pe care este pictată sau brodată imaginea lui Hristos), aşezat pe masă în mijlocul bisericii, şi se cântă Prohodul.
Creştiinii vin cu flori ca la înmormântare „şi nu la o singură înmormântare dar la petrecerea Domnului. Creştinii conştientizează cât de mare este jertfa pe care a săvârşit-o Domnul pentru oameni, pentru că din dragostea sa, Dumnezeu se jertfeşte pentru noi, a subliniat părintele.
În ziua de Vineri se posteşte strict, se mănâncă doar trei măsline în numele Sfintei Treimi. Măslinele amintesc de muntele măslinului, unde s-a rugat Hristos.