În ultima zi în care mai pot activa în bază de patentă, titularii acestora au venit din nou la Guvern, unde au avut discuții cu autoritățile. Aceștia au cerut să fie instituit un moratoriu pentru prevederile legale care interzic patenta din 1 iulie, însă în cadrul discuțiilor nu s-a ajuns la un numitor comun. Patentarii susțin că, din moment ce nu sunt prezentate soluții, vor ieși de luni în stradă să protesteze. Reprezentanții statului, la rândul său, spun că este vorba despre o tranziție normală, pentru care va fi acordat și sprijin financiar, transmite IPN.
Alexandru Vișnevschi, deținător de patentă din Rezina, spune că guvernarea nu îi urmărește pe cei care comit evaziune fiscală masivă, dar dă vina pe titularii de patentă. „Două momente prezentate de către colegii noștri – să fie moratoriu la această lege care interzice activitatea de patentă, să fie creat un grup de lucru care va studia această întrebare sub toate aspectele. Doi – să se facă ordine acolo unde se fură cu camionul și dumnealor știu din spusele lor că există contrabandă masivă și nu este organizată de titularii de patentă”, a spus Alexandru Vișnevschi.
„Vreau să fac apel la toate partidele politice parlamentare, extraparlamentare: vă rugăm mult, implicați-vă. Vă așteptăm pe data de 3 iulie, ora 10.00, în fața Guvernului. Vom face un protest împotriva lichidării patentelor, apoi în marș ne vom duce spre Parlament, unde vom solicita moratoriu pe această lege neghioabă, făcută din topor. Apoi, iarăși, în marș ne vom duce la avocatul poporului, la care apelăm mai bine de jumătate de an, dar nu avem deocamdată nici o reacție”, a declarat Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, titulară de patentă.
Olga Ceapchi, consilier local și orășenesc, deținătoare de patentă, a menționat că, încă până a merge la ședința cu vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, erau siguri că acesta nu va ceda. Însă, potrivit ei, el trebuie să înțeleagă că nu este în locul poporului. Potrivit ei, autorităților nu le pasă ce va pune omul pe masă și nici că tinerii pleacă peste hotare pentru locuri de muncă mai bune.
Ulterior, în fața presei a ieșit Dumitru Alaiba care a declarat că titularii de patentă au fost invitați la încă o discuție la care să elimine orice neclaritate. Or, de mâine, activitatea în bază de patentă pentru comerțul cu mănuntul expiră. Potrivit lui, deja de jumătate de an, autoritățile explică amănunțit procesul și identifică soluții. De asemenea, s-a propus alternativă, și anume trecerea la activitate independentă, dar și acordarea compensațiilor pentru acoperire cheltuielilor pentru aparatele de casă. „Din păcate, câțiva lideri ai reprezentanților patentarilor au preferat să crească nivelul de conflict – s-a strigat. Regret foarte mult că s-a decis politizarea acestui subiect. Vedem că un partid, deja neconstituțional, care a decis să preia această frică a oamenilor și să o transforme într-un efemer dividend politic”, a mai spus Dumitru Alaiba.
Din 1 iulie 2023, activitatea în baza patentei de întreprinzător nu va mai fi admisă. Titularii urmează să treacă la regimul fiscal de activitate independentă, procurând case de marcat și control. Statul a anunțat că va acorda compensații de până la 10 mii de lei pentru procurarea aparatelor de casă.
La data de 31 decembrie 2022, la Serviciul Fiscal de Stat erau înregistrați 4 800 de titulari ai patentei pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul.