În timp ce comemorăm victimele trecutului, ne exprimăm speranța pentru un viitor mai bun. Miting requiem

Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi la un miting organizat la Monumentul „Victimelor Fascismului” de la Chișinău. Data de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, când au fost uciși milioane de evrei de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La eveniment au participat reprezentanți ai conducerii țării, ambasadori, lideri ai comunității evreiești și ai comunității de romi, transmite IPN.

Președinta Maia Sandu se află astăzi în Polonia, unde s-au întrunit peste 30 de lideri mondiali pentru a aduce un omagiu victimelor Holocaustului. Șefa statului a venit cu îndemnul să promovăm toleranța, respectul și grija pentru cei din jur.



La mitingul de la Chișinău a participat președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Aceste povești de viață trebuie spuse. Noi nu avem dreptul să le dăm uitării, avem responsabilitatea să vorbim și să facem tot ce ne stă în putere pentru a face ca niciodată să nu se mai întâmple astfel de tragedii”, a declarat Igor Grosu.

Grosu a mai spus că toți  acești oameni visau la un viitor în pace, dar s-au trezit peste noapte persecutați și duși în lagăre sau ghetouri. „. Astăzi suntem alături de comunitatea evreiasca și de comunitatea romă, pentru care această zi are o importanță deosebită”, a adăugat președintele Parlamentului.



Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a spus că Holocaustul este una dintre cele mai întunecate perioade ale umanității. Este o zi cu semnificație profundă și pentru cei din Republica Moldova, care am cunoscut din plin drama regimurilor totalitare.

„Cultura memoriei este acea armă pe care o putem folosi pentru a ne proteja în viitor de astfel de evenimente. Teritoriul nostru a devenit martor al suferinței nemărginite, inumanității și urii. Cu toate acestea, chiar și în cele mai întunecate momente, speranța a supraviețuit”, a mai spus Sergiu Prodan.

„În timp ce comemorăm victimele trecutului, ne exprimăm speranța pentru un viitor mai bun”, a completat oficialul.



Ambasadorul statului Israel în Republica Moldova, Joel Lion, a deplâns aceste file pline de masacru din istoria omenirii și a menționat cât de important este să ne amintim și să le comemorăm.

Alexandru Nisenboim, membru Consiliului Comunității Evreiești din Moldova, a afirmat că este imposibil de crezut că aceste evenimente groaznice au avut loc cu doar 80 ani în urmă. În discursul său, acesta a solicitat introducerea Holocaustului ca obiect separat în programul școlar.



Marin Alla, directorul executiv al Coaliției Vocea Romilor, a accentuat faptul că este o zi tragică și neagră în familiile care au avut părinți, bunei și străbunei uciși de regimul fascist. Acesta și-a exprimat speranța că pe teritoriul Moldovei va ajunge să existe cel puțin un monument dedicat romilor care au avut de suferit în urma acestor evenimente dezastruoase.



Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în 2016 Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale privind studierea Holocaustului, iar ziua de 27 ianuarie a fost instituită ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului.




 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.