În Republica Moldova cei care au luptat cu corupția au căzut în mrejele schemelor, expert

Nivelul de corupție în Republica Moldova este destul de mare și, an de an, nu scade. „Există un mecanism de corupție foarte bine pus la punct de anumite grupări, mecanism care nu dă rabat. Indiferent ce se întâmplă, nu cade nicio piuliță, pentru că este dirijat din umbră, de anumite grupuri de interese, care se perindă pe la putere”. Astfel a caracterizat pentru IPN situația din domeniul luptei cu corupția Cornelia Cozonac, expertă anticorupție. Astăzi este marcată Ziua internațională a combaterii corupției. În opinia Corneliei Cozonac, mecanismul corupțional este transmis de la un grup la altul, de aceea, deocamdată, nu prea reușește lupta cu corupția. „Dacă e să ne uităm în urmă, toți cei care au încercat să schimbe lucrurile, până la urmă au fost înghițiți de acest sistem și au căzut în mrejele schemelor de corupție”, a precizat Cornelia Cozonac.

Experta a explicat că noua putere își propune să schimbe lucrurile, dar îi va reuși numai dacă va avea suficienți oameni curajoși și necompromiși. Este nevoie să se aplice alte tactici decât cele care au fost aplicate până acum, să se învețe din greșelile altora, nu din greșelile proprii. „Dacă va fi suficientă voință, acum lucrurile se pot schimba, pentru că este o guvernare puternică, care are totul în mâinile ei. Poate să schimbe legile, să facă concursuri pentru funcțiile publice, așa încât să acceadă persoane necompromise și profesioniste, care să aducă o plusvaloare muncii pe care o fac și să nu admită schemele de corupție. Nu va fi ușor dar este posibil să se schimbe situația în domeniul corupției în Republica Moldova”, a specificat Cornelia Cozonac.

În opinia expertei, structurile care luptă cu corupția trebuie curățate de elementele compromise și șantajabile, căci cu ele lucrurile nu vor putea fi schimbate. „Un timp mai propice pentru a schimba lucrurile nu a existat până acum și nu cred că vor mai fi astfel de șanse, dacă se va rata ocazia de acum”, a menționat Cornelia Cozonac.

De Ziua internațională anticorupție, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reconfirmat angajamentul forului legislativ de a elimina factorul corupției din instituțiile statului. „Reiterez că prioritatea zero a acestui Parlament este lupta împotriva corupției și curățarea instituțiilor statului de corupți. Doar așa vom putea reforma țara noastră”, a declarat Igor Grosu.

Ziua internațională anticorupție este marcată în fiecare an pe data de 9 decembrie, fiind inițiată la 31 octombrie 2003 prin Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției, semnată în localitatea Merida, din Mexic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.