În Moldova s-a instituit Ziua portului popular

În ultima duminică din luna iunie se va marca Ziua portului popular. Parlamentul a aprobat completarea Hotărârii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, în şedinţa de joi, 19 noiembrie, transmite IPN.

Ministrul în exerciţiu al culturii, Monica Babuc, prezentând proiectul de hotărâre, a spus în plen că portul popular reprezintă o marcă a unui popor ca şi limba, imnul, steagul etc. „În decursul a două decenii de independenţă instituţiile în domeniul culturii şi societatea au contribuit la cunoaştarea costumului tradiţional. Promovarea costumului tradiţional au scos în valoarea frumuseţea şi autenticitatea acestuia. În societatea contemporană există un interes sporit faţă de portul popular. Acesta este sursă de inspiraţie pentru artiştii vestimentari din întreaga lume”, a subliniat oficialul.

Monica Babuc a adăugat că cele mai recente iniţiative ale Ministerului, ale societăţii civile şi ale mass-media de a purta costume naţionale la sărbătorile naţionale au fost evenimente cu impact major pentru societate, ceea ce relevă interesul major pentru acesta.

Ministrul în exerciţiu a subliniat că Ziua portului popular constituie un model de conciliere a societăţii, deoarece în această zi vor fi scoase în valoare costumele tradiţionale ale tuturor etniilor care convieţuiesc în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.