În mâinile cui e cheia de la viitoarea guvernare?

În mâinile cui e cheia de la viitoarea guvernare?

Partidele care au acumulat cele mai multe voturi nu au făcut încă oferte pentru constituirea coaliţiei de guvernarea. Deşi unii jonglează cu cifrele, subtil sau chiar deschis se fac presiuni. Se fac scenarii. Le fac politicienii, analiştii şi ziariştii, care se dau în spectacol cu aceste previziuni în faţa electoratului, care aşteaptă o claritate. O revenire a lucrurilor la normalitate după o campanie electorală extenuantă.

„Totuşi partidul-cheie de care depinde formarea oricărei alianţe în viitorul Parlament de la Chişinău este Partidul Democrat”, apreciază Postul de radio Deutsche Welle. De aceeaşi părere este şi analistul  Igor Boţan, care crede că „PDM devine jucătorul cheie” în contextul rezultatelor alegerilor.

Întra-adevăr, Partidul Democrat va avea rolul decisiv pentru viitorul Moldovei. Calea pe care va merge. Partidul care, de fapt, a jucat rolul principal de consolidare a Alianţei pentru Integrarea Europeană după alegerile din 29 iulie 2009. Şi asta, în pofida atacurilor şi acuzaţiilor dure, uneori la limita bunului simţ, împotriva „ex-comunistului Marian Lupu”, cum scria atunci şi mai continuă să scrie şi acum presa, împotriva omului, care, de fapt, a dus la înfrângerea Partidului Comunist.

Ar fi fost scos de la guvernare PCRM, dacă nu ar fi fost pasul, pe cât de curajos, pe atât de important pentru searbăda noastră democraţie? Ce rost au avut aceste atacuri, care au venit inclusiv de la „ai noştri”?

Şi ce a urmat? Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, care de obicei este foarte atent în declaraţii,  a afirmat că Partidul Democrat are toate motivele să fie supărat pe partenerii din Alianţă. PD nu a avut nici o funcţie, însă” o funcţie înseamnă foarte mult. Cum ar fi funcţia de prim-ministru. Filat a cules toate roadele AIE. Lumea a considerat că acesta este rezultatul lui Filat. Da, a muncit, e dinamic, e harnic, dar tot ce a venit de la Europa este torta pentru AIE. Şi aici sigur că îi doare pe PD”.

Este adevărat, PD nu a avut o funcţie, care, se ştie, cât de importante sunt  în campaniile electorale, în schimb a fost atacat din toate părţile, cu acuzaţii şi zvonuri, care până la urmă nu s-au confirmat.

Liberalul Mihai Ghimpu nu este omul care să aibă o deosebită simpatie pentru Partidul Democrat, însă nemulţumirea lui poate fi înţeleasă. El şi, de fapt, nu numai el, îşi dă bine seama că Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc, care au sfidat Partidul Comuniştilor, şi au demolat hegemonia acestui partid, au dat posibilitate, de fapt, forţelor democratice să vină la putere şi, ca urmare, au determinat după 29 iulie 2009 calea pe care va merge Republica Moldova. Situaţia se repetă şi acum.

Partidului Democrat îi revine din nou rolul decisiv în formarea alianţei de guvernământ.  Din nou, la fel ca şi acum un an, i se aduc acuzaţii, sunt atacaţi chiar de acei care îi invită în alianţă, PD este împins spre Partidului Comuniştilor, de parcă un an nu a fost de ajuns să se vadă pentru ce pledează democraţii. Care este rostul acestor atacuri asupra unui viitor partener de guvernare? Doar pentru faptul că acesta pledează pentru stabilirea unor principii de guvernare înainte de a se proceda la formarea echipei de guvernare?  Că insistă asupra unor valori, politici cu care a mers la electorat şi care este obligat să le îndeplinească?

Este evident că acum, când atât de mult depinde din nou de Partidul Democrat, mulţi stau cu frica-n sân, aşteptând să vadă dacă ofensele adresate din 2009 până în 2010 nu au fost scrise în vre-un registru şi vor fi scoase la iveală la cântărirea argumentelor "pro" şi "contra" în momentul luării deciziei finale...

Anna Turcan

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.