În ianuarie va avea loc prima reuniune a Consiliului de Asociere Moldova – UE

Despre rezultate şi despre tendinţe în implementarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE se va discuta în luna ianuarie, atunci când se va organiza prima reuniune a Consiliului de Asociere. Despre aceasta a comunicat Natalia Gherman, vicepremier şi ministru în exerciţiu al afacerilor externe şi integrării europene, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Trendul este pozitiv, au sporit exporturile producţiei agricole moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, avem primele cifre de sporire a exporturilor de mere, de struguri, producţie vinicolă. Am început să exportăm în condiţii avantajoase cereale, chiar şi produse industriale, ceea ce înseamnă că toate aşteptările noastre s-au adeverit”, a apreciat Natalia Gherman.

Oficialul s-a referit şi la faptul că Republica Moldova a acceptat extinderea perioadei de aplicare a preferinţelor comerciale autonome pentru agenţii economici din regiunea transnistreană până la 1 ianuarie 2016. „Evident, în această perioadă de timp urmează să găsim soluţii comune pentru a pregăti atât sectorul agricol, cât şi industrial din regiunea transnistreană a ţării pentru aplicarea prevederilor Zonei de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, a specificat Natalia Gherman.

Ea a mai spus că, din momentul punerii în aplicare a regimului de călătorii fără vize pentru moldoveni în Uniunea Europeană, peste 70 de mii de cetăţeni din stânga Nistrului au aplicat şi au primit paşaportul biometric moldovenesc pentru a putea beneficia de regimul liberalizat de călătorii în spaţiul european. „Acelaşi lucru, bănuiesc, se va întâmpla şi cu agenţii economici, deoarece Uniunea Europeană se implică foarte activ în procesul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere şi Zonei de Comerţ Liber”, a remarcat oficialul.

Natalia Gherman a adăugat că 30% din comerţul agenţilor economici din stânga Nistrului este deja efectuat cu partenerii din Uniunea Europeană, iar 38% cu restul Republicii Moldova. Deci, dacă e să privim strategic, 68% din volumul comerţului regiunii transnistrene este cu teritoriul la vest de Tiraspol.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.