În continuare în sistemul de sănătate persistă plățile informale, ombudsman

Situația cu privire la respectarea dreptului la sănătate nu s-a schimbat esențial nici în 2022. În continuare în sistemul de sănătate persistă plățile informale. Totodată, nivelul cheltuielilor și al investițiilor în sistem rămâne scăzut, iar specialiștii lipsesc. La fel, lipsește în continuare și un cadru juridic privind malpraxisul. Constatările se regăsesc în Raportul anual privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2022, prezentat de avocatul poporului, Ceslav Panico, Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, transmite IPN.

Ombudsmanul a punctat un aspect problematic în ceea ce ține și de accesibilitatea și diversitatea serviciilor medicale. „Aici mă refer la timpul cât pacienții stau și așteaptă un serviciu, calitatea procedurii și cât de departe sunt aceste servicii din punct de vedere teritorial”, a notat avocatul poporului.

Potrivit lui, nu există o repartizare geografică corespunzătoare a serviciilor medicale. Uneori, acestea sunt concentrate doar la Chișinău. De exemplu, persoanele cu maladii oncologice sunt nevoite să parcurgă într-o stare de sănătate precară sute de kilometri ca să ajungă la proceduri în capitală.

Ombudsmanul a menționat că o mare problemă continuă să fie dreptul la sănătate în instituțiile de detenție. Or, cea mai mare parte din cererile parvenite la Oficiul Avocatului Poporului din penitenciare, se referă anume la încălcarea dreptului la sănătate.

Conform raportului avocatului poporului, consumul excesiv de alcool și tutun afectează serios sistemul de educație. În opinia ombudsmanului, în acest sens este nevoie de un program național cu privire la modul sănătos de viață.

Raportul mai arată că rămâne a fi în continuare o problemă dreptul la un proces echitabil. „Aici mă refer nu doar la faptul că practic s-au dublat cererile adresate avocatului poporului la acest aspect, dar este și cel mai înalt număr de condamnări la CEDO. Din păcate, birocrația excesivă în sistemul judiciar există în continuare. Este vorba și despre o comunicare defectuoasă cu privire la informarea referitor la actele judiciare în faza de urmărire penală și de judecată. Nu există o comunicare între justițiabil și instituțiile naționale”, mai precizează avocatul poporului.

Urmare a audierilor publice, Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice va elabora un proiect de hotărâre cu privire la Raportul anual privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2022, care urmează să fie audiat și în plenul Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE