În incinta Turnului de Apă din Chișinău va fi deschis un Muzeu al Apei. SA „Apă-Canal Chișinău” menționează că finanțarea va fi acordată de către Guvernul României, iar investiția este estimată la circa un milion de euro, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al ACC, concomitent și în orașul Tulcea din România va fi deschis un asemenea muzeu, iar acțiunile au loc sub egida anului centenar. „Preconizăm să deschidem în clădirea Turnului de Apă un Muzeu al Apei. Acesta va fi un muzeu generalist în care se vor regăsi diferite instalații și echipamente, fotografii și acte istorice ale furnizorului de apă din diferite etape. Scopul este de a educa vizitatorii în ceea ce privește resursele de apă, economisirea acestora, și nevoia implementării în permanență a tehnologiilor moderne de tratare a apei potabile în condiții de siguranță. De asemenea, vorbim despre epurarea apelor uzate, precum și metodele consumului rațional de apă”, a declarat directorul general al ACC, Veronica Herța.
Furnizorul de apă menționează că a fost selectată locația – Turnul de Apă, numit și Muzeul orașului Chișinău. Acesta a fost zidit în 1892 după proiectul întocmit de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului vechi. Denumirea de Turnul de Apă vine de la faptul că aici, la început, își avea sediul instituția furnizoare de apă potabilă din capitală. Odată cu construcția turnului a apărut și prima rețea de canalizare din Chișinău, elaborată pe timpurile primarului Carol Schmidt.
„Aceste evenimente importante din istoria orașului oferă ACC dreptul moral de a aduna toate vestigiile istorice, legate de alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate a municipiul Chișinău într-un Muzeu al Apei, care ar completa o nișă importantă în complexul muzeistic al capitalei”, a mai spus Veronica Herța.
Muzeul de la Chișinău va fi construit și amenajat după modelul altor muzee de acest gen.