În cazul unor alegeri, în Parlament ar fi aceleași fracțiuni - sondaj

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova s-ar organiza alegeri parlamentare, 25,2% din respondenții unui sondaj ar vota cu Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Alți 22,7% din respondenți ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 8,1% și-ar da votul pentru Partidul Șor. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral. Totodată, 13,7% din persoanele cu drept de vot nu ar merge la urne, iar peste 23% din intervievați au declarat că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare. Cercetarea a fost prezentată de către Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ioan I.C. Brătianu” al Academiei Române, în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” din Chișinău, transmite IPN.



Aproape 70% din intervievați s-au declarat siguri că s-ar prezenta la alegeri pentru Parlament în caz că acestea ar avea loc duminica viitoare. 12% au declarat că probabil s-ar prezenta la urne, aproape 3% au spus că probabil nu s-a prezent, iar 12,6% sunt siguri că nu vor veni să voteze în cazul unui scrutin. 2,6% fie nu au știut ce să răspundă, fie au refuzat să o facă.



Din totalul celor deciși, 40% au spus că ar vota cu BECS, iar 36% au declarat că ar vota pentru PAS. 12,9% din respondenții deciși au spus că ar vota că PPȘor. Alte partide nu ar trece pragul electoral.



Moldovenii au cea mai mare încredere în președintele Maia Sandu. 16,6% din respondenți au menționat-o pe ea în calitate de personalitate politică din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere. Pe locul doi este președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, fostul șef de stat, Igor Dodon, care a fost nominalizat de către 10,3% din respondenți. Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, este pe locul trei în topul încrederii, fiind menționat de către 2,1% dintre intervievați. Acesta este urmat de către Vladimir Voronin, Ion Ceban, Ion Chicu etc., care au fost menționați de mai puțin de 2% din participanții la sondaj.



Barometrul „Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale” a fost realizat de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research” pe un eșantion de 1 134 de persoane, din 13 regiuni geografice, care coincid cu unitățile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane. Barometrul are o eroare maximală de +-3%. Perioada de culegere a datelor: 24 ianuarie – 5 februarie 2022. Interviurile au fost realizate „Față în Față”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.