Reţeaua de apeduct şi canalizare construită pe parcursul anului curent s-a extins pe 1200 de kilometri. Ca rezultat, peste 30 de mii de gospodării au obţinut acces la servicii de aprovizionare cu apă şi canalizare. Cifrele au fost prezentate de către ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.
Reţele de apeduct şi canalizare au fost construite în Ialoveni, Cimişlia, Cahul, Leova, Dubăsari, Călăraşi, Ocniţa şi alte raioane. Chiar şi după aceste lucrări, jumătate din populaţia ţării nu are în continuare acces la servicii de aprovizionare cu apă şi canalizare, iar aceasta este o problemă de rezolvat în anii următori, a spus ministrul.
Pe parcursul anului 2013 a fost construită o staţie de epurare a apelor uzate în oraşul Orhei, în cadrul unui proiect susţinut de Comisia Europeană şi Banca Mondială. Această staţie va permite îmbunătăţirea condiţiilor de sanitaţie pentru circa 20 de mii de cetăţeni.
Ministrul mediului a amintit şi despre elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru dezvoltarea apeductului centralizat Soroca-Bălţi spre raioanele Sângerei, Teleneşti, Drochia, Râşcani, Soroca, Floreşti şi Bălţi şi localităţile rurale adiacente.
În 2013 a fost reutilată staţia de pompare a sistemului de alimentare cu apă a apeductului Soroca-Bălţi. Costul total al proiectului este de circa 26,2 milioane de lei. În 2014 vor fi reutilate 4 staţii de pompare, cu schimbarea electro-pompelor cu panouri de protecţie şi automatizare. Urmează conectarea a cinci raioane la serviciile de alimentare cu apă prin acest apeduct. Este vorba de raioanele Drochia, Râşcani, Sângerei, Teleneşti şi Floreşti.