În 4 ani guvernarea a făcut un pas stabil spre integrarea europeană, analişti

Astăzi, 8 august, se împlinesc 4 ani de la formarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), prima dintre structurile coaliţionale constituite de partidele de orientare democratică, venite la putere după evenimentele din aprilie 2009. În acest timp s-a făcut un pas stabil spre vectorul european şi apropierea ţării de Uniunea Europeană, însă aşteptările au fost mai mari. Nivelul de trai creşte, însă guvernanţii nu fac totul pentru a ridica economia ţării. Aprecieri de acest fel a făcut un grup de experţi, prezenţi într-o emisiune la Publika TV, transmite IPN.

Analistul politic Viorel Cibotaru este de părere că AIE s-a axat pe îmbunătăţirea relaţiilor internaţionale ale Republicii Moldova. A apărut o comunicare şi un suport al ţărilor vecine şi europene. Făcând o comparaţie între modelul de guvernare comunist, care potrivit analistului era unul care făcea un pas înainte şi trei înapoi, în aceşti 4 ani, alianţa a mers înainte cu unele reforme. Acesta susţine că legislaţia ţării a devenit una euro-conformă, însă la implementarea în practică a acestor legi, mai rămâne de lucrat. „Reformele economice au eşuat. Aşteptările erau mult mai mari”, a spus Viorel Cibotaru.

Potrivit profesorului universitar, istoricului Leonid Tabără, din toate obiectivele propuse, AIE a asigurat doar îmbunătăţirea libertăţii presei şi a cuvântului .  „Autonomia locală nu există în Republica Moldova, cum nu a existat nici pe timpul comuniştilor”, a spus Leonid Tabără. „Merg spre Europa, dar asta nu înseamnă că asta vrea poporul, mai ales după impunerea valorilor imorale”, a spus Leonid Tabără.

Expertul Corneliu Ciurea este de părere că aşteptările au fost mai mari, însă ţara nu a regresat, unele realizări au existat. „Trebuie să ne ferim să dăm note foarte joase puterii. Nu trebuie să le cerem minuni. Ei vor suporta verdictul care îl vor stabili alegerile”, a spus Corneliu Ciurea. El a menţionat că actuala coaliţie de guvernare este o continuitate  a alianţei formate acum 4 ani. „Au aceeaşi viziune, sunt aceeaşi oameni şi aceeaşi principali actori”, a argumentat Corneliu Ciurea.

Alianţa pentru Integrare Europeană a fost formată pe 8 august 2009, după alegerile anticipate din 29 iulie. În urma scrutinului, 4 partide din cele 5 intrate în Legislativ au format noua alianţă, iar comuniştii au ajuns în opoziţie după opt ani de aflare la guvernare. Din 2009 până în prezent, pe scena politică din Republica Moldova au fost constituite trei alianţe de guvernare pro-europeană: AIE, AIE2 şi Coaliţia pentru Guvernare Pro-europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.