În 2,5 ani de existenţă gripa aviară a făcut 103 de morţi
Deşi în Republica Moldova nu a fost înregistrat nici un caz de gripă aviară până la ora actuală, autorităţile au procedat la măsuri speciale pentru prevenirea maladiei. Medicul-şef veterinar de stat Chişinău, Radu Mudreac, a declarat pentru Info-Prim Neo că în municipiul Chişinău a fost lansată o campanie mediatică de preîntâmpinare a populaţiei în problema gripei aviare.
În particular, a spus Mudreac, specialiştii moldoveni verifică cazurilor suspecte de moarte a păsărilor, discută cu populaţia în zonele rurale despre situaţia în gospodării. Începând cu ziua de joi, în localităţile din componenţa municipiului Chişinău se desfăşoară seminare la care specialiştii familiarizează locuitorii cum poate fi evitată o posibilă infectare cu virusul gripei aviare.
Mudreac a reiterat că în R. Moldova nu au fost înregistrate cazuri de infectare cu virusul gripei aviare.
În cei 2,5 ani de existenţă gripa aviară a făcut 103 de morţi, majoritatea dintre în Vietnam, Thailanda, Indonezia, China, Cambodgia şi Turcia. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 184 de persoane din şase state au fost contaminate cu virusul H5N1.
Virusul H5N1 se transmite în special pe cale respiratorie, prin inhalarea prafului de la excremente, dar şi prin ochi sau prin atingerea feţei cu mâinile care au venit în contact cu păsările contaminate.
În urma migraţiei păsărilor, gripa aviară a pătruns şi în Europa, printre primele ţări afectate fiind Rusia, Turcia şi România. Ultimele zone atinse sunt Israelul şi teritoriile autonome palestiniene.
Pentru prima dată gripă aviară a fost înregistrată la sfârşitul anului 2003, în Hong Kong.
Prezenţa virusului H5N1 a fost confirmată în 45 de ţări.