În 2022, partidele au primit alocații din buget în sumă de 38 de milioane de lei

Pe parcursul anului trecut, din 36 de partide politice cu drept de a primi alocații de la bugetul de stat au beneficiat de ele doar 26. Potrivit raportului Comisiei Electorale Centrale, prezentat în plenul Parlamentului, anul trecut 42 de milioane de lei urmau să fie distribuiți la 36 de partide politice conform performanțelor obținute de acestea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 și la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Unele partide politice nu și-au putut ridica banii pentru că nu au prezentat datele conturilor bancare. În cazul a șase partide transferul alocațiilor de la bugetul de stat a fost suspendat ca urmare a sancționării acestor formațiuni. În total a fost repartizată suma de 38 de milioane de lei, transmite IPN.

Reprezentații CEC au specificat că pe parcursul anului trecut au fost inițiate procese contravenționale în privința a două partide politice în legătură cu utilizarea contrar destinației a alocațiilor de la bugetul de stat.

Potrivit Hotărârii adoptate de Parlament după audierea raportului, Comisia Electorală Centrală urmează să asigure modificarea actelor normative ce vizează supravegherea și controlul privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în concordanță cu prevederile noului Cod Electoral, precum și să dezvolte noi mecanisme de monitorizare și evaluare a respectării cadrului normativ de către subiecții implicați în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Totodată, CEC urmează să contribuie la asigurarea transparenței în domeniul finanțării politice, la prevenirea și combaterea corupției politice, inclusiv la diminuarea practicilor reprobabile de spălare a banilor în domeniul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Parlamentul mai recomandă Comisiei Electorale să identifice mecanisme conceptuale privind radierea din Registru a partidelor politice inactive.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.