În 2007 tarifele la gazele naturale ar putea fi diferenţiate în funcţie de veniturile consumatorilor
Priorităţile Comitetului pentru tarife şi formarea preţurilor al Asociaţiei Regionale a Autorităţilor de Reglementare în Energetică (ERRA), pentru 2007, vor fi protecţia consumatorilor cu venituri mici, organizarea audierilor publice asupra proiectelor de decizii ale autorităţilor de reglementare, stabilirea tarifelor la gazele naturale pe categorii de consumatori.
Ultimele două teme au fost propuse de reprezentanţii autorităţii de reglementare din R. Moldova, în cadrul reuniunii Comitetului, ce s-a desfăşurat pe 14-15 septembrie la Chişinău. În cadrul reuniunii au participat reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare în domeniu din 19 state.
Preşedintele Comitetului, Svetla Todorova, a declarat că este satisfăcută de rezultatele acesteia şi de buna desfăşurare a lucrărilor comitetului, la care a contribuit în mod substanţial conducerea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Ea a precizat că în cadrul reuniunii au fost discutate şi aprobate două rapoarte tematice privind formarea preţurilor la gaze şi determinarea factorului de eficienţă în procesul de reglementare stimulatorie, precum şi un manual întitulat “Formarea preţurilor şi a tarifelor”. Aceasta este prima lucrare scrisă în baza experienţei acumulate de autorităţile de reglementare din ţările membre ale ERRA şi va fi editat pentru tinerii specialişti în domeniu.
Comitetul pentru tarife şi formarea preţurilor este unul din cele două comitete permanente ale ERRA, care se reuneşte de două ori pe an în una din ţările membre. În cadrul comitetului, sunt elaborate rapoarte tematice, analize şi alte documente în domeniu pentru discuţii, schimb de informaţii şi de experienţă.
ERRA a fost constituită în decembrie, 2000, de autorităţile de reglementare în energetică din 15 state din Europa şi Asia, inclusiv din R. Moldova. Tot atunci ANRE a devenit membru cu drepturi depline al acestei asociaţii regionale. Scopul principal al ERRA este de a contribui la perfecţionarea procesului de reglementare a sectorului energetic în ţările membre. În prezent ERRA întruneşte autorităţile de reglementare din 22 de ţări din Europa Centrală, de Est şi din CSI.