În 20 de localități din 15 raioane vor fi desfășurate activități menite să combată discriminarea minorităților etnice, în special a persoanelor de etnie romă. Activitățile sunt parte a unui program cu finanțare europeană, lansat vineri, 23 februarie, la Chișinău. Acesta are o durată de trei ani, până în ianuarie 2020, și un buget de 400 de mii de euro, transmite IPN.
Proiectul este implementat de către reprezentanța Fundației Elvețiene „Terre des hommes” Moldova. Părinții și copii din comunitățile implicate vor fi chestionați în legătură cu percepțiile și atitudinile față de minoritățile etnice. Urmează a fi creată o Academie a tinerilor, care va promova drepturile omului prin activism social. La fel, se prevede crearea unei rețele de 200 de copii „agenți ai schimbării”, care vor contribui la promovarea toleranței, diversității și incluziunii prin metoda teatrului social.
Totodată, reprezentanții minorităților vor fi învățați să solicite respectarea drepturilor. Comunitățile vor fi încurajate să faciliteze accesul minorităților etnice la serviciile sociale. „Terre des hommes” Moldova va elabora programele și materialele de instruire, iar bunele practici din cadrul proiectului vor fi prezentate pentru a le implementa la scară națională.
Potrivit unor studii prezentate de UNICEF, doar jumătate dintre copiii de etnie romă cu vârsta de 7-15 ani din Moldova frecventează școala. Părinții romi preferă să-și țină copiii acasă deoarece în instituțiile școlare aceștia sunt expuși discriminării. Acesta este și unul dintre motivele abandonului școlar printre copiii romi. Cazurile de discriminare sunt raportate rar către autorități, deoarece romii nu au încredere în acestea și nici nu cunosc mecanismele prin care își pot revendica drepturile.