Modalități de impulsionare a absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova, țară candidată la UE, au fost discutate la un forum desfășurat în incinta Camerei Deputaților din București. Potrivit organizatorilor, evenimentul a contribuit la identificarea celor mai potrivite căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de integrare europeană prin stabilirea parteneriatelor instituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene, preluând bunele practici ale omologilor din România, transmite IPN.
Într-o conferință de presă la IPN, Sorin Năcuță, deputat în Parlamentul României, a spus că se dorește stabilirea unor parteneriate, identificare unor proiecte comune și oportunități de finanțare. „Rezultatele acestor întâlniri, dezbateri, parteneriate au fost evidențiate în cadrul discuțiilor de la Parlament și cred că a ieșit în evidență că parteneriate acestea comune, mai ales spre fondurile și proiectele transfrontaliere, au un mare rol în pregătirea Republicii Moldova, a infrastructurii, a administrației în vederea preaderării și evident absorbției fondurilor de preaderare și aderareˮ, a spus Sorin Năcuță.
Conferința de nivel înalt și forumul organizate de Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Moldova au fost urmate de vizite sectoriale. Una din vizite a fost organizată la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Președintele Asociației Spitalelor Publice din Româna, Silviu Rusu, a spus că asociația este conștientă de importanța dezvoltării și modernizării sistemului medical în Republica Moldova, având în vedere asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățeni. Asociația Spitalelor Publice din Româna a reiterat sprijinul pentru autoritățile Republicii Moldova în identificarea și accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării infrastructurii medicale, modernizării echipamentelor și a formării personalului.
Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, începând cu ianuarie 2022, a întreprins multiple activități cu scopul de a impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene de către Republica Moldova. Au fost organizate o serie de formări în domeniul managementului de proiecte pentru reprezentanții instituțiilor din Republica Moldova. Au fost organizate forumuri, discuții pentru realizarea de parteneriate în perioada septembrie 2022 – august 2023, cu genericul: „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată la UEˮ la care au participat circa 1050 de persoane de pe ambele maluri ale Prutului, a menționat Iurie Calestru, director de programe IDEP.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.