Împrumut BERD de 52,5 milioane de euro pentru reforma la Calea Ferată din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) oferă întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) un împrumut 52,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii. Un acord în acest sens a fost semnat vineri, 14 noiembrie, între Guvernul Republicii Moldova, BERD şi CFM, transmite IPN.

Împrumutul BERD va finanţa achiziționarea a zece noi locomotive multifuncţionale și reabilitarea infrastructurii feroviare. De asemenea, va sprijini  reforma mai amplă a sectorului feroviar pentru a furniza servicii de calitate şi pentru a concura cu alte mijloace de transport.

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat, după semnarea acordului, că modernizarea infrastructurii este o prioritate pentru Guvern, sectorul feroviar având nevoie urgentă de restructurare fundamentală.

„Pentru servicii de transport feroviar mai bune, mai sigure şi mai eficiente e nevoie de reforme cuprinzătoare, iar investiţiile noastre comune, granturi şi consultanţa tehnică vor contribui în mod semnificativ la acest efort”, a spus Sue Barrett, directorul BERD pentru Transport.

Pe lângă împrumutul de 52,5 milioane de euro de la BERD, Banca Europeană de Investiții susține proiectul cu un împrumut similar. De asemenea, proiectul va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 1,75 milioane de euro din fondurile proprii ale BERD, precum și din partea Inițiativei Central Europene și a guvernului Cehiei.

Uniunea Europeană co-finanțează procurarea locomotivelor cu un grant investițional de 5 milioane de euro prin intermediul Facilității de Investiții pentru Vecinătate (Neighbourhood Investment Facility – NIF), a comunicat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, prezent la eveniment.

Împrumutul BERD va fi oferit în două tranşe. A doua tranşă, în valoare de 27,5 milioane de euro, este condiţionată de realizarea obiectivelor cheie finanţate de prima tranşă, inclusiv prin grant.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Republica Moldova. Până în prezent, BERD a investit 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte.

  • iurie leanca despre acord.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE