Importul de prune moldoveneşti pe piaţa canadiană, discutat în cadrul unei vizite

Procedurile necesare pentru a da startul controlului fitosanitar în scopul autorizării importului de prune din Republica Moldova pe piaţa americană, a fost subiectul unei întrevederi a viceministrului în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, Vlad Loghin, cu şeful Direcţiei biosecuritate a plantelor şi silvicultură, Gregory Wolff,în cadrul unei întrevederi care a avut loc la sediul central al Agenţiei canadiene pentru siguranţa alimentelor din Ottawa. Întrevederea a avut loc în cadrul unei vizite de lucru de câteva zile pe care o întreprinde viceministrul în exerciţiu în Canada, transmite IPN.

MAIA precizează într-un comunicat de presă că oficialii au salutat stabilirea unui dialog direct dintre Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova şi instituţia omoloagă din Canada. În acest scop, reprezentantul agenţiei canadiene, a confirmat disponibilitatea pentru demararea procesului de expertiză fitosanitară şi a încurajat partea moldovenească să urgenteze pregătirea şi expedierea în adresa partenerilor canadieni a întregului pachet de informaţii solicitate anterior de CFIA.

Au fost discutate, de asemenea, etapele ulterioare ce urmează a fi parcurse pentru a permite livrarea în Canada a primului lot de prune din Republica Moldova. Printre alte subiecte abordate de interlocutori au fost mecanismele oportune de colaborare între cele două agenţii specializate, care ar permite o cunoaştere mai bună a cerinţelor pieţei canadiene pentru importul fructelor şi legumelor proaspete, şi stabilirea unui mecanism de schimb de experienţă între specialiştii în domeniu.

Despre importul vinurilor moldoveneşti în Canada, viceministrul a discutat în cadrul întrevederii cu reprezentanţii Societăţii de stat pentru alcool din Quebec (SAQ), cu sediul la Montreal, a cincea cea mai mare companie din lume după volumul băuturilor importate. Cca 80% din băuturile aduse pe piaţa locală de SAQ constituie vinuri, consumătorii din Quebec fiind cunoscuţi prin cultura tradiţională a consumului de vinuri faţă de alte subiecte federale ale Canadei. Mai mult, în ultimii ani se atestă o sporire semnificativă a interesului consumătorului pentru o gamă mai diversă de produse comercializate.

Reprezentanţii SAQ au comunicat delegaţiei din Republica Moldova despre faptul că trei mărci de vinuri din Republica Moldova au trecut cu succes prima etapă de selectare desfăşurată de SAQ şi, după îndeplinirea formalităţilor necesare, urmează a fi supusă unei expertize organoleptice, care va permite ulterior, livrarea primului lot  de vinuri moldoveneşti pe piaţa din Quebec.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.