Implicarea femeilor în procesul decizional reprezintă o precondiţie a democraţiei, opinii

Implicarea activă a femeilor în viaţa publică şi în procesele decizionale reprezintă o precondiţie a dezvoltării democraţiei în Republica Moldova. În prezent, din cauza lacunelor în legislaţie şi a lipsei de voinţă, egalitatea de gen nu poate fi asigurată. De această părere sunt reprezentantele Asociaţiei Obşteşti „Onoarea şi Dreptul Femeii Contemporane”. Potrivit lor, actualmente există o necesitate stringentă de a promova femeile în viaţa socială, politică şi cea economică.

Preşedinta asociaţiei, Olga Patlati a declarat joi, 28 ianuarie, într-o conferinţă de presă la IPN, că este foarte importantă promovarea în continuare a egalităţii de gen în societate, prin diverse acţiuni, pentru ca acestea îşi demonstrează eficienţa. Preşedinta a menţionat că după implementarea proiectului „Egalitatea de gen – şansa dezvoltării democraţiei în Republica Moldova”, dedicat susţinerii femeilor în cadrul electoralei pentru alegerile locale, dintre cele circa 100 de beneficiare – nouă au devenit primar, iar peste 20 ocupă funcţia de consilier în primăriile din centrul şi nordul Republicii Moldova.

Olga Patlati a precizat că femeile implicate în proiect au participat la mai multe activităţi, printre care mese rotunde, traininguri şi dezbateri. Acestea au fost încurajate să se implice activ în viaţa publică şi politică. Femeile au fost asistate de către specialişti în comunicare, psihologi şi au învăţat diverse tehnici de comunicare.

Preşedintele AO „Gender-Centru”, Valentina Bodrug-Lungu, a spus că totuşi, mai există probleme la capitolul respectării egalităţii de gen în viaţa publică şi politică. „Cu regret, Parlamentul încă nu a promovat Legea 180, care prevede cotele de gen. În pofida faptului, că de nenumărate ori am adresat Guvernului şi Parlamentului propunerea de a promova mai multe femei în poziţii decizionale, astăzi avem şi un regres. În noul Guvern se regăsesc doar patru femei, comparativ cu Guvernul precedent, unde erau cinci femei”, a spus Valentina Bodrug-Lungu. Aceasta a mai precizat că şi la funcţia de ambasadori ai Republicii Moldova avem doar două femei.

Una dintre beneficiarele proiectului, Feodosia Bunescu, care a devenit primar în satul Băhrineşti, raionul Floreşti, a spus că în localitatea sa, egalitatea de gen în cadrul consiliului primăriei este respectată, numărul bărbaţilor şi al femeilor consilieri fiind egal. Primarul de Băhrineşti a îndemnat femeile să facă studii de calitate şi să se implice activ în viaţa publică. „Femeile constituie mai mult de jumătate din populaţia ţării noastre, astfel, ar trebui să deţină cel puţin 50% dintre funcţiile de guvernare la nivel local şi central”, a mai menţionat Feodosia Bunescu.

Proiectul „Egalitatea de gen – şansa dezvoltării democraţiei în Republica Moldova” a fost susţinut financiar de Ambasada SUA în Republica Moldova.

  • valentina bodrug-lungu despre egalitatea de gen.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.