Imaginea Republicii Moldova în exterior are de suferit din cauza tărăgănării reformării sectorului justiţiei, iar partenerii de dezvoltare râd de autorităţile moldoveneşti când acestea mai cer bani pentru reformă de la donatorii externi. Declaraţiile aparţin avocatului Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, transmite IPN.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Stanislav Pavlovschi a menţionat că 60 de milioane de euro (aproape 1,9 miliarde de lei) de la Uniunea Europeană este o sumă suficientă pentru a demola justiţia moldovenească până la temelie şi pentru construirea alteia noi, însă este puţin probabil că acest lucru va fi posibil până în 2016, termenul limită impus de UE. În viziunea avocatului, şi în 2016 vom avea cazuri de încălcare a dreptului la un proces echitabil, cazuri de nerespectare a principiului egalităţii părţilor.
„La noi în procedura penală lipseşte standardul probaţiunii, iar gradul de vinovăţie nu poate fi măsurat fără acest standard. În acelaşi timp, nici angajaţii Procuraturii Generale de rang înalt nu înţeleg ce este un standard al probaţiunii şi, iată, noi vorbim despre reforma la noi în justiţie. Clădirile frumoase, cabinetele luxoase, veceul personal al domnului judecător, într-adevăr, sunt importante, poate şi primordiale pentru dânşii, dar noi trebuie să ne gândim puţin şi la interesele societăţii”, a spus avocatul.
Fostul judecător la CEDO a subliniat că procurorii din Moldova încalcă legea în cel mai flagrant mod. „Procurorul personal anchetează cazul, după care el personal înaintează învinuirea, personal trimite dosarul în judecată etc. Reforma Procuraturii la noi practic nu se face. La noi toată reforma Procuraturii s-a redus la un singur element: modalitatea de numire sau alegere a procurorului general. Iată cea mai mare problemă cu care se confruntă la noi Procuratura. Toţi oamenii, care suferă în urma ilegalităţilor procurorilor, trebuie să se gândească la aceasta”, a spus Stanislav Pavlovschi.
Despre majorarea salariilor judecătorilor şi procurorilor, fostul judecător la CEDO a menţionat că în Moldova sunt foarte mulţi judecători care îşi îndeplinesc obligaţiile de serviciu onest şi care, într-adevăr, o duc foarte greu. Pentru aceşti judecători ridicarea salariului este un pas care trebuia făcut încă cu 3-4 ani în urmă. Însă pentru acei care s-au obişnuit să trăiască din mită niciodată, niciun stat, nu va fi în stare să plătească propriilor judecători salariul egal cu mărimea mitei pe care ei o primesc de la corupţioneri. În opinia avocatului, judecătorii decenţi şi oneşti nu trebuie să sufere din cauza celor corupţi, iar înainte de a cere de la judecători respectarea deontologiei, statul trebuie să le creeze condiţiile minime necesare pentru un trai decent.