Situația legată de ajutorul macrofinanciar al UE provoacă disensiuni în societate și în Parlament, ceea ce face ca alegerile parlamentare anticipate să devină tot mai posibile. Această părere a expus-o jurnalistul Ilia Chiseliov în cadrul dezbaterilor publice „De ce condițiile pentru suportul macrofinanciar european au devenit un măr al discordiei?”, care s-au desfășurat la Agenția IPN.
El a remarcat că tensiunile care au loc nu sunt în interesul nimănui, inclusiv Partidului socialiștilor, „dar și un dialog normal nu poate fi menținut cu orice preț”. „Bunăoară, unele momente din Legea cu privire la organizațiile neguvernamentale sunt foarte incomode. Ni se propune să adoptăm o lege, care peste un an, doi va face ca ONG-urile să fie mai importante decât partidele politice. Mai mult, nu e bine să se propună o lege adoptată nu în toate țările UE. În special, în Ungaria”, și-a argumentat opinia jurnalistul.
El a accentuat că prim-ministrul și președintele au atenționat despre necesitatea reevaluării unor condiții de acordare a ajutorului macrofinanciar, deoarece acestea dăunează țării. „Se creează impresia că Moldova are trei sarcini: să ia un împrumut, să-l ia doar de la UE și doar în condițiile impuse de UE. Aș prefera ca ajutorul acordat Moldovei de UE să mărească, bunăoară, cotele de export pentru produsele moldovenești și să nu lovească în suveranitatea statului, prin condiții de acordare a unui ajutor macrofinanciar”, spune Ilia Chiseliov.
Dezbaterile publice „De ce condițiile pentru suportul macrofinanciar european au devenit un măr al discordiei?” au loc în cadrul ciclului „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”, realizat de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.