Până la folosirea instrumentului constituționalității, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să folosească instrumentele penale și contravenționale în raport cu acțiunile Partidului Șor. Este opinia comentatorului politic Ilian Cașu și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit comentatorului, instituțiile statului ar trebui să verifice legalitatea funcționării magazinelor sociale, magazine care sunt folosite de Partidul Șor în calitate de instrumente electorale pentru a atrage populația.
Potrivit comentatorului politic Ilian Cașu, politicienii fugari din Republica Moldova încearcă să fenteze justiția, camuflându-se sub paravanul democrației. Ilian Cașu spune că inclusiv Ilan Șor folosește retorica pro-democrație pentru a obține tergiversarea dosarelor în care este vizat.
„În politica moldovenească, cei care au fost la putere și ne-au furat de ne-au rupt, pentru a se proteja de justiție, îmbracă mantia valorilor sacre ale democrației și se protejează cu democrația electorală, drepturile omului, pluripartidismul, integrarea europeană. Asta reprezintă pentru ei un refugiu, un colac de salvare. Partidul Șor face referire exact la aceste valori. Îmi pare necreativ, pueril, ar trebui să mai inventeze și altceva. Pe de o parte, te deghizezi în apărător al democrației și tot sub acea pălărie câștigi la greu capital politic victimizându-te”, a spus comentatorul politic, Ilian Cașu.
Ilian Cașu spune că până la instrumentul constituționalității, autoritățile ar trebui să folosească instrumentele legislației penale și contravenționale pentru a sancționa abaterile comise de Partidul Șor. Potrivit comentatorului, instituțiile statului au pârghii să verifice modalitatea de finanțare a acțiunilor Partidului Șor.
„Când ministrul Litvinenco a anunțat intenția de scoatere a Partidului Șor în afara legii, la Hâncești cu fanfară a fost deschis un nou magazin social. Ce înseamnă un magazin social pentru viața Partidului Șor? În plus a fost introdusă pâinea de 1 leu la toate magazinele sociale. Magazine sociale sunt și în sate unde primari sunt cei de la PAS. Acesta este un instrument de a atrage populația. În plus, Șor are o practică de a schimba 2 becuri într-un sat, dar de a plăti mii de euro la presă pentru a promova acest eveniment, creându-se ideea că este un partid care are grijă de popor. Instituțiile statului nu-și pun problema cum e posibil ca pâinea să coste 1 leu? Instituțiile statului trebuie să răspundă la întrebarea cine acoperă diferența?”, a explicat comentatorul politic.
Ilian Cașu este fost vicepreședinte al Partidului Nostru, formațiune condusă de Renato Usatîi și exclusă din cursa electorală pentru alegerile parlamentare noiembrie 2014. Potrivit ex-vicepreședintelui Partidului Nostru, în 2014 guvernarea a comis un abuz, fapt constatat de CEDO în anul 2020.
„Autoritățile încearcă să scoată Partidul Șor în afara legii, dar nu este același lucru cu excluderea din cursă a formațiunii lui Renato Usatîi. În 2014 a fost scos ilegal Partidul Nostru condus de Renato Usatîi pentru a influența rezultatul alegerilor și balanța de forțe politice în Parlament. Atunci s-a comis un abuz. Noi am mers pe procedură până la CEDO care a demonstrat că partidul a fost scos ilegal”, a mai spus ex-vicepreședintele Partidului Nostru.
Dezbaterea la tema „Neconstituționalitatea partidelor într-un stat de drept: legalitate, beneficii, riscuri”, este ediția a 267-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.