Ilian Cașu: Guvernul deleagă multe responsabilități primarilor, dar fără pârghii

„Partidul Politic Partidul Nostru are reprezentare doar la nivel local, controlăm nouă orașe și din perspectiva colegilor mei primari este o povară enormă în situația în care Centrul doar deleagă multe responsabilități fără pârghii. Trebuie în fața cetățeanului să rezolvi problema în niște timpuri extrem de grele”. Declarația aparține vicepreședintelui PPPN Ilian Cașu și a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice „Culorile politice ale ajutorului internațional pe timpul pandemiei”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ilian Cașu spune că formațiunea din care face parte a mulțumit tuturor donatorilor, indiferent de proveniența ajutoarelor umanitare, însă, marea problemă este că acest suport este intermediat de politicieni.

„Evident că Partidul Nostru a mulțumit tuturor celor care acordă ajutor internațional, ajutor umanitar în timpuri grele atunci când este necesar. Problema politică a Republicii Moldova, pe moment, vorbim de regimul Dodon, Diacov, Chicu, este că acest regim intermediază ajutoarele între donatori și cetățeni pentru că noi suntem convinși că toți donatorii, toți cei care ajută vor ca aceste ajutoare sută la sută să ajungă la cetățeni, să ajungă pe frontul COVID și iată rolul acesta intermediar cu apucături hoțești, tâlhărești ale regimului creează controverse politice”, a declarat vicepreședintele Partidului Politic Partidul Nostru.


Politicianul afirmă că la nivel de societate au apărut întrebări cu privire la destinația finală a ajutoarelor umanitare care ajung în țară, „aceasta în contextul care o parte din ele dispar”.

„Noi nu avem stat de drept, nu avem instituții, în cazul în care regimul central este corupt, să intervină și să elimine aceste elemente de corupție. Marele beneficiar să fie cetățeanul pentru că toți donatorii își doresc acest lucru. Dacă ne uităm la perioada pandemiei, vedem acest șoc la nivel de cetățean al Republicii Moldova că în țară plouă cu ajutoare, plouă cu donații și în spitale, în primul rând în cele strategice, lipsește elementarul. Întrebarea pe care și-o pune cetățeanul este: unde dispar consumabilele? Unde dispar bani? Este o întrebare absolut perfectă”, a afirmat Ilian Cașu.

Vicepreședintele PPPN menționează că gestionarea ajutoarelor care vin din partea partenerilor externi are loc într-un mod fraudulos și în condiții de netransparență la nivelul de distribuire a banilor.

„Mai mult au sărit în ajutor oamenii simpli, agenții economici și partenerii străini decât autoritățile locale. Știindu-le șiretlicurile, această prietenie politică dintre Dodon și PDM, ei deja sunt capabili, sunt experți în ale furatului, aceasta este percepția cetățeanului de rând. Cum, domnule, este o avalanșă de donații și medicul de la salvare este asigurat în fiecare zi cu măști cusute la Penitenciarul Rusca. Păi, domnule, pune cetățeanul simplu întrebare, dar unde sunt consumabilele de la avionul cargo care a aterizat în noaptea de Paști? Problema constă în rolul de intermediar al guvernului lui Dodon în distribuirea acestor ajutoare umanitare”, consideră Ilian Cașu.

Partidele parlamentare de la guvernare, responsabile la modul direct de gestionarea situației în domeniul ajutorului internațional, nu au acceptat invitația la dezbaterea IPN, iar reprezentanții partidelor parlamentare de opoziție, și ele cu o anumită implicare în tema dată, nu au fost invitați pentru a nu distorsiona caracterul tradițional echilibrat al dezbaterilor IPN.

Dezbaterile „Culorile politice ale ajutorului internațional pe timpul pandemiei” sunt ediția a 133-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.