IGP fixează suspiciuni de corupere electorală

Poliția a făcut publice primele încălcări ale legislației electorale, înregistrate de la deschiderea secțiilor de votare. Oamenii legii documentează mai multe cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare, dar și presupuse cazuri de mituire în favoarea unui concurent electoral.

Potrivit șefului-adjunct al Inspectoratului General al Poliției,  Marin Maxian, de la deschidea secțiilor de votare au fost deja înregistrate 14 cazuri de încălcare a legislației electorale. Este vorba despre amplasarea afișajului electoral în raza a mai puțin de 100 de metri de la secția de votare, deteriorarea afișelor electorale, huliganism, agitație electorală. De asemenea, poliția documentează mai multe cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

„Avem trei cazuri de transportare organizată a alegătorilor în Dubăsari, Bender, Rezina. Pe aceste cazuri se desfășoară acțiuni de stabilire a influenței psihologice sau de motivație a alegătorilor de a vota un concurent electoral sau altul”, a declarat șeful-adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Sunt documentate și mai multe cazuri de presupusă mituire electorală, înregistrate la secțiile de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană. „Pe rețelele de socializare și în sursele media au apărut mai multe cazuri, în special, la Varnița, unde doi vorbitori informează societatea despre faptul că sunt în cunoștință de cauză să ar fi tendințe de corupere a alegătorilor, cu suma de 20 de dolari și 500 de ruble transnistrene. Poliția s-a autosesizat pe aceste cazuri”, a precizat Marin Maxian. 

Spre deosebire de alegerile prezidențiale de anul trecut, pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală nu a aprobat nicio hotărâre care ar interzice transportul organizat al alegătorilor la urne. Pentru cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană au fost deschise 41 de secții de votare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.