IGP a stabilit şi amplificat contactele cu organizațiile polițienești internaționale

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a stabilit contacte și și-a amplificat relațiile cu importante organizații regionale și internaționale de poliție, dar și la nivel bilateral. În cadrul unui șir de conferințe și reuniuni internaționale din ultima perioadă şeful-adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc a stabilit contacte și a discutat despre inițierea unor noi colaborări cu oficiali precum directorul adjunct al EUROPOL, directorul SELEC, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române etc., transmite IPN cu referire la comunicatele IGP.

Astfel, în perioada 5-6 decembrie, Gheorghe Cavcaliuc a participat la lucrările Forumului de la Roma, care reprezintă o platformă de cooperare regională a șefilor instituțiilor polițienești din 12 state din Europa de Sud-Est, organizată pentru al 4-lea an consecutiv, la inițiativa Poliției Naționale din Italia. Alături de șefii de poliție au participat și directorul Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC), directorul executiv al serviciilor polițienești din cadrul INTERPOL, directorul adjunct al EUROPOL și directorul din cadrul Comisiei Europene responsabil de segmentul securității interne. Prevenirea și combaterea terorismului, criminalitatea organizată și confiscarea bunurilor obținute din infracțiuni și modalitatea de reinvestire a acestor bunuri au fost principalele subiecte de discuție.

În cadrul evenimentului, șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a avut întrevederi bilaterale cu șefii Poliției din Italia și Bulgaria, directorul adjunct al EUROPOL, directorul SELEC și șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române. La începutul anului 2017, directorul SELEC va efectua o vizită oficială la Chișinău pentru a discuta noi priorități de cooperare cu Republica Moldova.

De asemenea, Gheorghe Cavcaliuc a discutat cu omologul său din România despre instruirea polițiștilor. Oficialii au stabilit că la începutul anului 2017 va fi realizată o vizită de studii la București cu tematica managementului resurselor umane.

Anterior, șeful-adjunct IGP, alături de reprezentanții altor zece state, a participat la Reuniunea șefilor de poliție din cadrul Convenției privind cooperarea polițienească din Europa de Sud-Est, care s-a desfășurat la Sofia. În cadrul reuniunii, au fost abordate subiecte precum: procesul de implementare și viziunea strategică pentru anii 2017-2019; proiectul IPA “Rețeaua procurorilor din Balcanii de Vest” și guvernarea securității interne interogatorii. Gheorghe Cavcaliuc și-a exprimat certitudinea că bunele relații de prietenie și colaborare multilaterală cu statele membre ale Convenției va continua într-un format activ, transparent și constructiv.

Tot la Sofia, Cavcaliuc a participat la Adunarea Generală a Asociației Șefilor de Poliție în Europa de Sud-Est (SEPCA), unde a menționat că susține schimbarea statutului SEPCA din inițiativă regională (creată oficial în anul 2002, iar Republica Moldova a semnat statutul SEPCA în anul 2007) în rețea a șefilor structurilor polițienești, menite să asigure politici strategice și o abordare coerentă şi comprehensivă între factorii de decizie ai instituțiilor polițienești din regiune.

Scopul Adunării Generale a fost axat pe trecerea în revistă a activităților desfășurate de către SEPCA pe parcursul anului curent sub Președinția Bulgariei, prin analiza raportului anual, precum și abordarea de către fiecare stat membru a provocărilor și amenințărilor regionale curente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.