Igor Munteanu: Transnistria este instrument de presiune a Moscovei asupra dorinței Moldovei de a deveni parte a UE

Transnistria este instrument de presiune al Moscovei asupra dorinței Republicii Moldova de a deveni parte a Uniunii Europene, iar acest lucru trebuie să înceteze. Este opinia liderului Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, și a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Munteanu spune că, deși înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat în cadrul Summitului Comunității Politice Europene, care a avut loc în Republica Moldova la începutul acestei luni, că acest conflict nu va împiedica Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, autoritățile trebuie să acționeze decis pentru a scăpa de această sursă de insecuritate.

„Două mesaje importante care au răsunat pe parcursul summitului se referă la declarația lui Josep Borrell. Primul: cu toate că acest conflict nu este soluționat, Republica Moldova nu va avea un impediment în calea aderării. Este un mesaj interesant, întrucât mulți politicieni de la Bruxelles spuneau că nimeni nu dorește să repete situația Ciprului. Al doilea mesaj a fost din partea președintelui Zelenski care a pus altfel problema, întrebându-se ce caută armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova și de ce nu se rezolvă o dată și odată această sursă de insecuritate?”, a declarat Munteanu.

El s-a arătat deranjat de faptul că autoritățile de la Chișinău nu au venit cu un mesaj clar în cadrul summitului cu privire la acest subiect, care în opinia sa ar putea să ne pună piedici în calea aderării. „Ambele mesaje au răsunat din partea unor oficiali străini, nu a existat un mesaj din partea gazdelor. Este o problemă. Timp de 31 de ani acest conflict a existat datorită complicității unor importante grupuri politice de la Chișinău. Atât timp cât această complicitate nu se încheie, narativele transnistrenilor vor prevala. Jocul Federației Ruse în Republica Moldova, utilizând regiunea transnistreană, este amalgamarea populației transnistrene, astfel încât, Tiraspolul să aibă dreptul de veto asupra oricăror decizii politice sau economice în raport cu UE. Și astfel blochează procesul de integrare a Republicii Moldova la UE, indiferent la care etapă se va afla”, a spus politicianul.

Igor Munteanu precizează că sunt două chestiuni importante care trebuie rezolvate: „În primul rând, trebuie să lansăm un consens internațional asupra conflictului transnistrean, cum a făcut Ucraina cu privire la Crimeea, că această regiune este parte componentă a Republicii Moldova și nu va exista niciun fel de politică de recunoaștere a unor alte drepturi suverane asupra acestui teritoriu. Și al doilea, trebuie să avem o politică foarte fermă de demilitarizare a regiunii. Nu putem să ne mișcăm cu jumătăți de măsură, pretinzând că cineva e partid al păcii și nu ne deranjează puștile militarilor ruși, serviciile speciale din Federația Rusă ș.a., care se ridică la circa 14 mii de soldați. Ei au depus niște jurăminte și oricând pot deveni o sursă de amenințare militară”, a declarat Munteanu.

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare a mai spus că, pe lângă încurajările Uniunii Europe, Republica Moldova trebuie să aibă o interacțiune serioasă și puternică cu statele vecine pe subiectul Transnistriei. „Trebuie să eliminăm sursa de război și insecuritate permanentă din Transnistria. Ucraina și România sunt partenerii noștri care vor manifesta solidaritate și dorință de a contribui la rezolvarea acestui conflict împrumutat din URSS și menținut ca instrument de presiune de către Moscova asupra dorinței noastre de a deveni parte din Europa”, a adăugat Igor Munteanu.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE