Igor Klipii: Războiul hibrid poate fi contracarat prin voință politică, prin mesaje și politici coerente

Un război hibrid poate fi contracarat prin voință politică, prin mesaje și politici coerente care vor consolida societatea și o vor face mai greu de manipulat. Este opinia lui Igor Klipii, secretar general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Războiul hibrid: manifestări, pericole, soluții”, organizată de IPN.

Referindu-se la scopurile și obiectivele războiului hibrid purtat de Federația Rusă în Republica Moldova, Igor Klipii a declarat că ideea de bază a Rusiei este să mențină destabilizarea, lipsa de omogenitate în interiorul societății din Republica Moldova. „Noi, cei din Republica Moldova încă nu știm cine suntem și asta convine Rusiei. Scopul Rusiei este să ne mențină într-o discuție inutilă care ne ține departe de interesul nostru național: prosperitate și securitate”, spune Igor Klipii.

Potrivit lui Igor Klipii, de la alegeri la alegeri, de la un scrutin la altul, în fruntea Republicii Moldova vin forțe politice cu poziții diametral opuse și asta lipsește politicile și viziunile de continuitate.

„Noi avem 30 de ani de la războiul din Transnistria și noi până astăzi nu avem o discuție unde să spunem ce soluție vrea societatea noastră. În mod normal o societate trebuie să cunoască care sunt condițiile liniei roșii, modelul pe care să-l acceptăm toți. Noi nici măcar până astăzi nu știm exact ce a fost în Transnistria, iar menținerea asta a haosului intern, a lipsei de omogenitate în Republica Moldova este unul dintre scopurile războiului hibrid în Republica Moldova”, spune Klipii.

Secretarul general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, ex-ambasador al Republicii Moldova în Lituania susține că prima soluție pentru a putea duce o luptă în acest război hibrid este evitarea oricărei ambiguități și acest lucru trebuie să fie făcut de către clasa politică, în primul rând.

„Soluția este în evitarea oricărei ambiguități, aceasta trebuie să fie exclusă de clasa politică. Războiul hibrid sau atacul asupra Republicii Moldova mizează pe aceste nuanțe. Noi trebuie să manifestăm o claritate și o atitudine corectă față de cadrul legal, el există și-l respectăm. Mesajul meu este că un război hibrid poate fi contracarat prin voință politică, prin mesaj coerent, prin politici coerente și atunci este mai greu să divizezi și să manipulezi societatea. Partidele, odată ajunse la guvernare, deseori au preferat să-și asigure șansele de a continua guvernarea decât implementarea unor lucruri principiale, dureroase și din cauza asta noi nu putem ieși din mocirla asta a lucrurilor cotidiene”, spune Igor Klipii.

Dezbaterea publică „Războiul hibrid: manifestări, pericole, soluții”, ediția a 280-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” este desfășurată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.