Adunarea Națională organizată la 21 mai este un eveniment al cetățenilor, nu al partidelor politice. O spune președintele Parlamentului și președintele partidului de guvernare, Igor Grosu. Politicianul respinge ideea mai multor lideri ai opoziției extraparlamentare care au propus semnarea unui acord similar celui de la Snagov prin care integrarea europeană să devină obiectiv de țară. Igor Grosu spune că prioritatea guvernării este realizarea condiționalităților formulate de Comisia Europeană, nu semnarea unor documente alături de exponenții Kremlinului, notează IPN.
Igor Grosu spune că președinta Maia Sandu va demara consultările cu reprezentanții societății civile pentru a asigura buna desfășurare a Adunării Naționale din 21 mai. Potrivit președintelui Parlamentului, prezența actorilor politici pe scena evenimentului este inoportună.
„Este un eveniment care nu va aparține unui partid politic. În calitate de lider de partid, eu n-o să urc pe scenă. Acesta nu este evenimentul partidelor, este evenimentul cetățenilor. Președinta Maia Sandu va avea o serie de consultări cu lideri de opinie, cu societatea civilă. Eu în calitate de lider de partid nu voi urca pe scenă, dar voi fi prezent alături de familia și colegii mei. Trebuie să iasă în prim-plan cetățenii, liderii de opinie, personalitățile și să vorbească despre locul nostru în acest spațiu civilizațional. Nu ne dorim ca unele formațiuni politice să capitalizeze pe seama acestui eveniment”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Anterior, liderul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban, a propus semnarea unui acord similar celui de la Snagov prin care integrarea europeană să devină idee națională a Republicii Moldova. Potrivit președintelui MAN, documentul va fi transmis spre consultări factorilor de decizie, partidelor, societății civile și ambasadelor. De cealaltă parte, Igor Grosu, respinge inițiativa și spune că nu va pactiza cu exponenții Kremlinului.
„Nu ne dorim să semnăm tot felul de hârtii și să jurăm că suntem europeni. Ironia sorții este că am ajuns ca exponenții Kremlinului să ne propună să semnăm documente și hârtii care ar demonstra dorința noastră de integrare europeană. Acum e perioada acțiunilor concrete în sensul îndeplinirii tuturor recomandărilor Comisiei Europene pentru a apropia deschiderea negocierilor de aderare. A trecut timpul juratului în public că suntem europeni, acum e timpul acțiunilor concrete”, a spus președintele Parlamentului.
Ideea semnării la 21 mai a unui pact similar celui de la Snagov din 1995 este susținută și de Partidul Social Democrat European. La Adunarea Națională „Moldova Europeană” și-au anunțat disponibilitatea de a participa mai multe partide extraparlamentare. De asemenea, pentru data de 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale au panificate manifestații reprezentanții PSRM și cei ai Mișcării pentru Popor.