Igor Dodon: Parlamentul trebuie dizolvat, însă decretul poate fi semnat în anumite condiții

Președintele Igor Dodon, care candidează pentru un nou mandat, susține că un Parlament în care 18 sau 19 deputați și-au schimbat, deja de câteva ori, partidul, nu mai reprezintă votul pe care cetățeanul l-a dat în februarie 2019. În opinia sa, acest Parlament trebuie dizolvat și președintele poate semna un decret în acest sens, însă în anumite condiții, transmite IPN.

Potrivit lui, cele două situații sunt –  când nu se învestește un nou Guvern și în cazul în care legislativul nu activează timp de trei luni, termen care se va împlini în luna decembrie. Și deși Igor Dodon spune că este gata să semneze decretul de dizolvare, își exprimă speranța că „poate săptămâna viitoare, în sfârșit, va fi convocată ședința Parlamentului, pentru că sunt niște legi care trebuie aprobate”.

„Eu sunt gata să semnez decretul de dizolvare și consider că alegerile parlamentare anticipate trebuie să fie anul următor. Dar mi-aș dori ca acest lucru să aibă loc vara sau toamna”, a declarat Igor Dodon în cadrul unor dezbateri electorale, organizate la Moldova 1. Potrivit lui, alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc vara sau toamna, astfel încât „să treacă aceste alegeri, care costă bani, să treacă această iarnă, pandemia”.

Întrebat despre cum își va realiza promisiunile electorale, candidatul a declarat că un președinte își poate îndeplini programul ambițios doar în cazul în care are susținerea Parlamentului, majorității parlamentare și a Guvernului. Or, el a fost în situația în care a fost blocat de guvernarea democrată timp de doi ani și jumătate. „Eu în spatele meu am 37 de deputați ai fracțiunii socialiste. Oponentul meu are doar 10 sau 13 deputați. Evident că șansele de a-mi implementa programul electoral la mine sunt cu mult mai mari. Și sunt ferm convins că voi găsi modalitatea de a convinge deputații din parlament, chiar și fără a forma o majoritate parlamentară, deputații independenți, pentru a susține inițiativele Guvernului și ale președintelui”, a mai spus concurentul electoral.

Igor Dodon candidează pentru al doilea mandat de președinte independent, însă este susținut de Partidul Socialiștilor. La fel ca și la alegerile prezidențiale din 2016, el se va duela în turul doi cu candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, după ce pe 1 noiembrie, cei doi au acumulat cele mai multe voturi, niciunul însă nu a avut jumătate din sufragii pentru a fi declarat învingător din primul tur.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.