Igor Dodon: Nimeni nu va recunoaște independența Transnistriei

Candidatul la funcția de președinte, Igor Dodon, crede în soluția politică a conflictului transnistrean, astfel încât regiunea să fie parte integrală a Republicii Moldova, dar cu un statut special. „Transnistria nu are șanse separat. Nimeni nu va recunoaște independența Transnistriei. Cu atât mai mult că se află între Ucraina și Moldova. Înseamnă că trebuie să găsim o soluție de a merge împreună”, a declarat candidatul în cadrul unor dezbateri de la Moldova 1, transmite IPN.

Igor Dodon a menționat că pot fi zece mandate de președinte și să nu reușești soluționarea diferendului transnistrean, dar este posibil ca într-un an să se găsească soluția politică. În opinia sa, ea poate fi găsită prin dialog. Or, „rezolvarea problemei transnistrene, înseamnă întărirea statalității”.

Câte despre retragerea munițiilor de către Federația Rusă de la depozitul de la Cobasna și trupelor rusești, candidatul susține că „practic Rusia nu are armată acolo, ci doar câteva sute sau mii de ofițeri, care păzesc aceste depozite”. Potrivit lui, munițiile pot fi retrase într-o perioadă foarte scurtă, însă pentru aceasta este nevoie de dorință la Chișinău, dorință de dialog.

„Republica Moldova este un stat neutru, conform Constituției, și noi trebuie să facem tot posibilului ca pe teritoriul Republicii Moldova, și Transnistria este teritoriul Republicii Moldova, să nu fie trupe sau muniții ale altor state, indiferent despre cine este vorba – NATO sau Federația Rusă”, a notat concurentul electoral.

De aceea, spune Igor Dodon, a inițiat discuții. În august 2019, în Republica Moldova, într-o vizită de lucru, a fost ministrul rus al apărării și, în premieră, după anul 2003, a fost făcută acea declarație că Rusia este gata să-și retragă toate munițiile sau să le prelucreze, pentru multe dintre ele nu pot fi retrasă. „Eu sunt ferm convins că ne vom mișca pe această cale destul de rapid. Important este ca noi să găsim și soluția politică pentru problema transnistreană. Eu sunt adeptul unei soluții pașnice, dar pentru a avea o soluție pașnică, este nevoie de dialog”, a mai spus Igor Dodon.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.