Relațiile Moldovei cu Federația Rusă la nivel de președinte și la nivel regional sunt excelente, la nivel de Parlament începe restabilirea relațiilor intra parlamentare, după ce a fost reluată activitatea grupurilor de prietenie moldo-ruse, iar la nivel de Guvern există un blocaj total, pentru că Guvernul „a decis că nu vrea să meargă în Federația Rusă pentru că nu știu de cine și de ce se tem acolo”. Opinia a fost exprimată de președintele Igor Dodon la evenimentul de bilanț al activității sale de un an în funcția de șef al statului, care a avut loc marți, 12 decembrie, transmite IPN.
Șeful statului spune că dinamica pozitivă în relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova se realizează pe fundalul provocărilor neargumentate, vădit provocatoare ale majorității parlamentare, condusă de Partidul Democrat, și tuturor interpușilor și sateliților la nivel de Guvern. Acest lucru se realizează inclusiv prin expulzarea diplomaților Federației Ruse, interdicții de a intra pe teritoriul țării a jurnaliștilor, oamenilor de cultură, politicienilor, experților din diverse domenii etc.
Potrivit lui Igor Dodon, de la începutul anului a fost deblocat exportul produselor și serviciilor companiilor moldovenești pe piața Federației Ruse. Astăzi, circa 200 de întreprinderi autohtone au acces pe piața Rusiei. Ca rezultat, au fost create mii de locuri de muncă în țară. Creșterea exporturilor pe diferite categorii de produse este substanțială în primele nouă luni în raport cu aceeași perioadă a anului 2015.
Potrivit lui, au fost soluționate mai multe probleme cu caracter juridic și instituțional cu care se confruntau cetățenii moldoveni ce muncesc sau locuiesc pe teritoriul Rusiei. Aproximativ 120 de mii de persoane au beneficiat de amnistia migrațională, iar în prezent, se lucrează la identificarea unor soluții pentru alte probleme și categorii de migranți.
De asemenea, a fost aprofundată cooperarea regională, inclusiv prin semnarea acordurilor bilaterale de parteneriat dintre regiunile Federației Ruse și Autonomia Găgăuză, raioanele Republicii Moldova. În baza acestor parteneriate, au fost realizate numeroase proiecte de asistență tehnică, de schimb de experiență, proiecte culturale.
„Am reușit să deblochez exporturile spre Rusia, am obținut condiții de lucru în Rusia pentru sute de mii de muncitori moldoveni, am lansat un proces eficient de negocieri cu regiunea transnistreană, care deja a dat roade. Vă spun cu toată fermitatea, dacă nu interveneam personal la nivel înalt, politica rusofobă a guvernării ar fi avut urmări grave greu de estimat în plan economic și social”, a spus Igor Dodon.
De la începutul anului, Igor Dodon a avut 14 întrevederi cu șefii de state, dintre care șase cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.