De la 1 octombrie, reducerea la gazele rusești pentru Moldova va fi de 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi. Începând de anul viitor, reducerea ar putea fi de 40-50 de dolari, iar din aprilie – 70. Despre aceasta a anunțat președintele, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă astăzi, 9 septembrie, transmite IPN.
Acordul între Moldovagaz și Gazprom de livrare a gazelor a fost semnat în 2006 și expiră la 1 ianuarie 2020. „Rușii insistau pe un alt acord, unde prețul e altul. Pentru noi e convenabil ca această formulă să fie și pentru anul viitor, pentru că este reducerea de care noi vrem să profităm”, a declarat Igor Dodon.
Șeful statului spune că meritul Moldovei este că s-a convenit, mai întâi cu Gazprom la nivel tehnic, apoi politic cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, păstrarea formulei actuale de calcul și pentru anul viitor, lucru care va permite obținerea reducerii și compensarea unor pierderi din acest an.
Totodată, spune președintele, în contextul incertitudinilor legate de tranzitul prin Ucraina a gazului din Rusia începând cu 1 ianuarie 2020, Moldova are cel puțin trei scenarii pentru asigurarea țării cu gaze. Implementarea acestora se discută actualmente și se va discuta în următoarele zile cu alți parteneri.
În vizita sa în Rusia, Igor Dodon spune că a mai convenit ca perioada de șase luni de exporturi fără taxe, pe cinci poziții de mărfuri, să fie prelungită până la sfârșitul anului, dar și să fie eliberate suplimentar 1250 de permise pentru exportarea mărfurilor pentru luna septembrie.
În altă ordine de idei, președintele a menționat că, în cadrul vizitei sale oficiale la Bruxelles, a reconfirmat implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere. De asemenea, președintele și-a manifestat dorința de a merge ferm pe reforma justiției și pe reforma procuraturii. Potrivit lui, un proiect de lege privind procuratura ar putea fi votat în Parlament săptămâna viitoare, iar proiectul de reformă a justiției este la Comisia de la Veneția pentru o notă.
Președintele mai spune că există posibilitatea ca Moldova să mai primească asistență financiară din partea UE, în două tranșe, de circa 60 de milioane de euro. Moldova poate obține finanțările dacă va implementa cele două reforme, a procuraturii și a justiției, dar și Acordul-Memorandum cu FMI.