Igor Dodon a încercat să dea semnal alegătorilor săi că este ferm pe poziție, opinie

Prin decizia de a interzice participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina, președintele Igor Dodon a încercat să dea semnal către alegătorii săi că este ferm pe poziție, apără statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Fosta deputată Stela Jantuan consideră că poziția pe care a ocupat-o președintele Igor Dodon nu seamănă cu dorința de a slăbi capacitatea Armatei Naționale, în calitatea lui de comandant suprem. În opinia Stelei Jantuan, făcând uz de atribuțiile sale constituționale, președintele Igor Dodon a încercat să dea semnal către alegătorii săi că este ferm pe poziție, că apără statutul de neutralitate a Republicii Moldova. „Această decizie, în viziunea mea, nu are nimic în comun cu securitatea Republicii Moldova, nu are nimic în comun cu participarea armatei noastre la niște exerciții. Moldova trebuie să facă parte mai ales din operațiunile de menținere a păcii sau antiteroriste”, spune fosta parlamentară. Stela Jantuan a mai adăugat că nu vede un subiect demn de discutat din aceea ce face acum președintele Igor Dodon.

Președintele Partidului Liberal Democrat și fost ministru al apărării, Viorel Cibotaru, susține că nu a văzut niciun argument din partea președintelui în favoarea faptului ca militarii să nu participe la exercițiile din Ucraina. „Destinația principală a acestor exerciții este interacțiunea în operațiuni comune cu caracter de menținere a păcii sau salvare/deblocare. Acestea nu sunt exerciții convenționale la care Republica Moldova ar putea face parte, dar în anumite contexte în care s-ar o cere o discuție mai specială și care nu ar contraveni înțelegerii noțiunii de neutralitate așa cum o tratează dreptul internațional actual, nu și Federația Rusă”, a afirmat Viorel Cibotaru.

Igor Dodon a anunțat miercuri, 6 septembrie, că suspendă hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina. Ulterior, premierul Pavel Filip a anunțat că Guvernul își asumă participarea militarilor moldoveni la instruirile din Ucraina. Hotărârea Guvernului din 6 septembrie privind participarea unui contingent militar al Armatei Naționale la stagiul de instruire „Rapid Trident”, care se va desfășura la Centrul de Instruire Militară Yavoriv, Ucraina, a intrat în vigoare prin publicarea în aceiași zi, într-o ediție specială a Monitorului Oficial, transmite IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.