Igor Chiriac: Pentru noi este important ca alegerile să fie libere și corecte

Începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană reprezintă un indicator clar că în Republica Moldova există suficientă democrație pentru ca țara să fie acceptată la masa de negocieri. Declarația aparține deputatului PAS, Igor Chiriac, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Ce garanții sunt necesare împotriva fraudării alegerilor?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit deputatului, pentru partidul de guvernământ este extrem de important ca alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă să se desfășoare corect, iar cetățenii să-și exprime liber opțiunea de vot. Igor Chiriac spune că pentru a asigura dreptul la vot pentru un număr cât mai mare de alegători, guvernarea PAS a instituit votul prin corespondență, inițiativă salutată de Comisia de la Veneția.

Deputatul PAS, Igor Chiriac, spune că nu există premise pentru fraudarea masivă a celor două exerciții electorale din acest an, alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Potrivit parlamentarului, modificările operate la legislația electorală sunt suficiente pentru buna desfășurare a procesului de vot.

„Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la Uniunea Europeană, recent s-au început negocierile, iar faptul că au început negocierile înseamnă că în Republica Moldova există o democrație suficientă pentru a admite țara la masa de negocieri. Pentru noi este important ca alegerile să fie libere și corecte, iar oamenii să aibă încredere în procesul electoral. În prezent, legislația este suficientă pentru a avea un proces electoral liber și corect”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.

Igor Chiriac a explicat că noua redacție a Codului Electoral prevede permanentizarea funcției de președinte al consiliului electoral de circumscripție. Potrivit deputatului, numirea președinților organelor electorale de nivelul doi pentru un mandat fix va asigura memorie instituțională și
a fost o recomandare a instituțiilor internaționale.

„Instituirea funcției de președinte al organelor electorale de nivelul doi a fost o recomandare a instituțiilor internaționale. Până acum, acești președinți erau desemnați de partide politice. Reprezentanții autorităților publice locale și un reprezentant al instanțelor de judecată, din registrul funcționarilor electorali, propuneau persoane pentru această funcție. Erau persoane noi și de aceea s-a propus ca funcția de președinte să fie ocupată de o persoană care să asigure o memorie instituțională. Permanentizarea acestei funcții era necesară pentru că consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi are atribuții și responsabilități, inclusiv, între alegeri. El supraveghează Registrul de Stat al Alegătorilor, pentru că acest Registru este actualizat permanent”, a explicat parlamentarul.

Igor Chiriac spune că, în premieră, la alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă va fi implementat votul prin corespondență. Procesul va fi pilotat în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, iar dacă nu se vor atesta carențe, la următorul scrutin electoral, va fi extins pentru toată diaspora.

„Acum a fost instituit un mecanism nou de vot prin corespondență, lucru care n-a mai existat în procesele electorale din Republica Moldova. Fiind un proces nou este normal ca oamenii să-și pună întrebări. Săptămâna trecută Comisia de la Veneția a examinat acest proiect de lege și a salutat instituirea votului prin corespondență. Comisia a menționat că acest proces creează oportunități ca un număr mai mare de oameni să participe la procesul electoral. Comisia chiar a venit cu recomandarea că dacă la alegerile din toamnă acest proces de vot prin corespondență nu va crea probleme, el să fie implementat în toate țările unde sunt cetățeni ai Republicii Moldova și unde sunt asigurate condiții în acest sens”, a mai spus Igor Chiriac.

Dezbaterea publică la tema „Ce garanții sunt necesare împotriva fraudării alegerilor?” este ediția a 309-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția de Presă IPN desfășoară acest ciclu de dezbateri cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.