Igor Chiriac: Modificările la Codul Penal trebuie să-i îngrijoreze doar pe cei care-și vând țara

Modificarea articolului din Codul Penal ce vizează trădarea de patrie ar trebui să-i îngrijoreze doar pe cei care-și vând țara. Declarația aparține deputatului PAS, Igor Chiriac, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Trădarea de Patrie în legislație și în viață”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit deputatului, modificările operate la Codul Penal nu subminează dreptul la libera exprimare, ci doar va oferi pârghii organelor de drept să-i sancționeze pe cei care acționează în interesul unui stat străin și pun în pericol securitatea Republicii Moldova.

Deputatul PAS, Igor Chiriac, dă asigurări că noile modificări operate la Codul Penal prin care are loc reglementarea mai clară a noțiunii de „trădare de patrie”, nu limitează dreptul cetățenilor la libera exprimare. Potrivit parlamentarului, de aceste modificări la legislație ar trebui să se teamă doar cei care servesc intereselor unui stat străin.

„Reiterez, dreptul la libera exprimare, este un drept consfințit de Constituția Republicii Moldova, care este Legea Supremă și el este protejat. Fiecare om are dreptul să-și expună punctul de vedere. Această normă nu vine să diminueze acest drept fundamental. Această normă trebuie să-i îngrijoreze doar pe cei care-și vând țara. Cei care încearcă cu ajutorul unui stat străin, unui stat agresor, să influențeze procesele democratice din Republica Moldova, procesul electoral. Cei care vin peste frontiera țării cu milioane de euro pentru a cumpăra alegătorii. Iată aceste persoane trebuie să-și facă griji. Dar partidele politice care au o activitate corectă – nici într-un caz”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.

Igor Chiriac respinge acuzațiile deputaților din opoziția parlamentară care acuză guvernarea de aprobarea în grabă a acestor modificări, în lipsa unor consultări publice veritabile. Potrivit deputatului, opoziția nu a venit cu propuneri de îmbunătățire a normei legale.

„Așa cum este menționat în articolul din Codul Penal privind trădarea de patrie trebuie să existe fapta îndreptată împotriva securității statului Republica Moldova și să existe o legătură cauzală că aceste acțiuni sunt comise în interesul unei puteri străine, cu scopul de a dăuna statului Republica Moldova. Până acum am văzut unele critici în mass-media, dar n-am văzut nicio propunere concretă. Noi am făcut consultări publice, am comunicat publicului prin mass-media că intenționăm să înregistrăm un proiect de lege privind modificarea articolului din Codul Penal privind trădarea de patrie, dar până la examinarea în a treia lectură nu am primit nicio propunere de la nimeni absolut, inclusiv de la opoziția parlamentară ”, a mai spus Igor Chiriac.

Deputatul PAS, Igor Chiriac, a explicat că din nota informativă a proiectului de lege, înainte de lectura finală, au fost excluse explicațiile ce vizau „campaniile de dezinformare”. Potrivit parlamentarului, în formula finală a legii, acțiunile ostile îndreptate împotriva securității naționale urmează a fi interpretate prin prisma legii securității statului.

„Orice modificare, orice este nou trezește îngrijorări, până când are loc punerea în practică și se dovedește că este aplicat cu bună-credință. Trebuie să recunoaștem că dezinformarea reprezintă o armă hibridă foarte puternică a Rusiei și destul de periculoasă în adresa securității statelor. Mai cu seamă, împotriva Republicii Moldova, când suntem supuși unor atacuri permanente. În nota informativă era stabilit că și campaniile de dezinformare ar fi o parte din acțiunile ostile îndreptate împotriva Republicii Moldova. Urmare a discuțiilor care au avut loc, în lectura a treia, în raportul comisiei juridice s-a indicat că aceste explicații să fie excluse din nota informativă a amendamentului, dar acțiunile ostile să fie interpretate inclusiv prin prisma articolului 4 din legea securității statului”, a explicat parlamentarul.

Dezbaterea publică la tema „Trădarea de Patrie în legislație și în viață” este ediția a 308-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE