Igor Boțan: Subiecții cu drept de sesizare a CC nu trebuie împiedicați să facă acest lucru

Expertul Igor Boțan susține că subiecții cu drept de sesizare a Curții Constituționale nu trebuie împiedicați să facă acest lucru. Totodată, politicul, în niciun caz, nu trebuie să recurgă la presiuni asupra Curții Constituționale, iar dacă sunt exercitate presiuni, judecătorii constituționali trebuie să le denunțe, iar în hotărârile emise să vină cu argumente impecabile. Opiniile au fost exprimate în cadrul dezbaterilor publice „Curtea Constituțională în bătaia vânturilor politice: normă sau abatere?”, organizate de Agenția de presă IPN.


Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că expresia „la ce e nevoie de putere, dacă nu abuzezi de ea?” este comună pentru toți politicienii. Potrivit lui, cei care dețin puterea, vor să controleze toate instituțiile statului. Și în cazul Curții Constituționale totul pornește de la modalitatea de numire a judecătorilor constituționali, care sunt numiți de Parlamentul, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, care, ca instituții, au conducători cu interese politice. Și de aici, în opinia sa, pornesc toate problemele.

Expertul este convins că multe lucruri depind de cultura politică din țară, inclusiv cum reacționează cetățenii la deciziile Curții. Dar un factor primordial îl reprezintă presiunea pe care o exercită asupra Curții partidele politice, în special cele parlamentare. Igor Boțan menționează că, în situația actuală, când persistă o pandemie care creează premise pentru o criză economică, această instituție importantă, Curtea Constituțională, este sesizată de subiecții cu dreptul de a face acest lucru.

Igor Boțan a amintit exemplul recent când, timp de o săptămână, Curtea a fost sesizată de șase ori de deputați. Și acest lucru pune în evidență că este normal ca, în situație de criză, Curtea să devină poate chiar cea mai importantă instituție din țară. În aceste condiții, spune expertul, era de așteptat că asupra Curții vor fi făcute un anumit gen de presiuni. „Temerea mea este ca aceste presiuni să nu fie excesive, ca corpul de judecători ai Curții să-și poată îndeplini misiunea, așa cum știu ei mai bine”, a notat expertul.

Potrivit lui, un conflict legat de CC apare doar pentru faptul că acești subiecți îndrăznesc să se adreseze Curții și cei de la guvernare ar vrea ca aceste sesizări să fie respinse din start: „S-a creat impresia că partidul de guvernământ a fost iritat doar pentru faptul că deputații din opoziție au îndrăznit să se adreseze la Curte, iar Curtea a acceptat să examineze sesizările lor”.

Igor Boțan a declarat că este vorba despre dreptul de a sesiza Curtea, care nu poate fi împiedicat în niciun fel. „La fel, este vorba despre acceptarea sau respingerea acestor sesizări, despre argumentele Curții, inclusiv faptul cum este asigurată unitatea materiei constituționale, implicațiile ulterioare și consecințele. Întrebarea este de ce partidele politice sunt atât de vehemente atacând Curtea, iar judecătorii sunt puși în situația să declare public că se simt amenințați. De aici începe criza, alta decât cea legată de pandemie sau cea economică. Este o criză în sistem pentru că atunci când o parte din judecători spun că sunt filați, persistă o criză în acest sistem”, a spus Igor Boțan,

Dezbaterile „Curtea Constituțională în bătaia vânturilor politice: normă sau abatere?” sunt ediția a 131-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.