Criza energetică din regiunea transnistreană este rezultatul direct al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Coada de pește” a crizei din regiunea de Est a Moldovei”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, soluționarea problemei transnistrene și reducerea impactului șocurilor resimțite de locuitorii regiunii depind de deznodământul războiului dintre Rusia și Ucraina.
Potrivit expertului Igor Boțan, viitorul regiunii transnistrene depinde în mare măsură de contextul geopolitic și de evoluțiile războiului din Ucraina.
„Această criză este consecința directă a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Soluționarea problemei transnistrene și scutirea locuitorilor de acolo de aceste șocuri este condiționată de modul în care se va termina acest război. Cetățenii de pe ambele maluri trebuie să înțeleagă că situația în care suntem este consecința directă a agresiunii Rusiei. Soluția de reglementare a conflictului va fi determinată de modul în care se termină războiul”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
Potrivit expertului, în stânga Nistrului sunt aproximativ 300 de mii de oameni, jumătate dintre aceștia locuind în mediul rural. Igor Boțan spune că experiența Republicii Moldova în gestionarea unui număr mare de refugiați ucraineni, demonstrează că țara poate face față unei astfel de provocări, fără a genera o criză socială sau economică semnificativă.
„În regiunea transnistreană, la alegerile așa-zisului președinte, participă 130 de mii de alegători. De aici presupunem că în regiune nu trăiesc mai mult de 300 de mii de cetățeni. Acolo depopularea e în toi în ultimii 30 de ani. Jumătate din cetățeni locuiesc la sat, deci, se pot încălzi cu sobe. Problema reală rămâne pentru 100 de mii de cetățeni. 100 de mii de cetățeni ucraineni Republica Moldova ușor i-a asimilat când ucrainenii au fugit de urgia războiului. Atunci o criză umanitară în Republica Moldova nu s-a întâmplat. Partea de revers este că dacă 100 de mii de transnistreni ar veni pe malul drept și ar fi absorbiți ca forță de muncă, ar fi un lucru mai degrabă pozitiv”, a explicat Igor Boțan.
Igor Boțan se arată convins că mai mulți politicieni vor încerca să obțină capital politic pe seama nemulțumirii cetățenilor de modul în care autoritățile gestionează criza energetică și nu exclude scenariul organizării protestelor.
„E posibil ca peste o lună Rusia să continue livrările de gaz. Rusia este binevenită să facă acest lucru, dar nu înainte de a răspunde la întrebarea de ce a lăsat oamenii să înghețe, de ce i-a pus într-o situație de criză? De ce să le strici oamenilor sănătatea și nervii ca ulterior să vii în calitate de salvator? E bine să aruncăm săgeți în direcția actualei guvernări, dar Igor Dodon, timp de un mandat de președinte, s-a întâlnit cu Vladimir Putin de 75 de ori, câte probleme a rezolvat Dodon prin prisma acestor întâlniri? Înainte de a chema oamenii la proteste Igor Dodon trebuie să răspundă la multe întrebări”, a mai spus expertul.
Dezbaterea publică la tema „Coada de pește” a crizei din regiunea de Est a Moldovei” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.