Rusia este un stat care folosește argumentul forței în locul forței argumentului, un stat care dorește să-și atingă scopurile folosind șantajul nuclear. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Care este soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia, după decizia Tribunalului de la Haga?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, fenomenul deportărilor este unul obișnuit pentru Kremlin încă din perioada Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice, un fenomen care a fost larg utilizat de Rusia în raport cu diferite popoare și diferite grupuri etnice.
Expertul Igor Boțan explică fenomenul strămutării forțate a copiilor ucraineni de către Rusia prin intenția lui Vladimir Putin și a anturajului său de a distruge poporul ucrainean. Potrivit expertului, războiul din Ucraina a fost precedat de diverse declarații ale liderului de la Kremlin, prin care era promovată teoria inexistenței statului ucrainean.
„Rusia este un stat în care forța argumentului este înlocuită cu argumentul forței. Dacă Rusiei nu-i place ceva, autoritățile și propaganda rusă vorbesc despre posibilitatea folosirii armei nucleare. Cu jumătate de an înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, Putin vorbea despre faptul că Ucraina ar fi o anti-Rusie. De aici vin problemele. Dacă ne uităm la scopurile pe care și le-a trasat Putin, vedem că nu Ucraina trebuie „denazificată”, ci chiar însăși Rusia. Printre obiectivele Rusiei se regăsește și refacerea ordinii mondiale, acest lucru Rusia dorește să-l obțină prin șantaj nuclear”, a spus Igor Boțan.
Potrivit datelor oficiale prezentate de autoritățile ucrainene, de la începutul războiului au fost documentate 9.546 de cazuri de deportări sau strămutare forțată a copiilor ucraineni. Expertul Igor Boțan spune că fenomenul deportărilor este unul obișnuit pentru Rusia, miza fiind distrugerea identității unui popor.
„Cunoaștem despre deportările rușilor încă din perioada în care Basarabia a devenit parte a Imperiului Rus. Această practică a fost una obișnuită și în Imperiul Rus, și în URSS, iar Federația Rusă doar a preluat aceste practici. În februarie 2022, la trei zile de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, agenția de stat RIA Novosti a publicat un articol în care se spunea deschis că scopul Rusiei este să distrugă Ucraina și poporul ucrainean. Avem propaganda rusă care zilnic vorbește despre necesitatea folosirii armei nucleare pentru ca Rusia să-și atingă scopurile. Sperăm că instituțiile internaționale vor putea influența acțiunile Rusiei. Folosirea repetată a retoricii nucleare vorbește despre faptul că acest pericol este destul de real, iar comunitatea internațională deocamdată nu găsește instrumentele potrivite pentru a proteja dreptul internațional”, a mai spus expertul permanent al proiectului.
Dezbaterea publică la tema „Care este soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia, după decizia Tribunalului de la Haga?” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.