Contextul epidemiologic a avut impact asupra organizării alegerilor în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, prin amânarea scrutinului din luna mai pentru luna septembrie. Cu toate acestea, autoritățile au gestionat exemplar procesul, în pofida creșterii rapide a valului pandemic. Concluzia a fost făcută de Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Potrivit lui Igor Boțan, în luna mai, după începutul campaniei de vaccinare a cetățenilor Republicii Moldova, a avut loc o scădere a numărului de contaminări. Astfel, dacă alegerile în Găgăuzia s-ar fi desfășurat în data de 16 mai, așa cum era preconizat înainte de introducerea stării de urgență, s-ar fi întâmplat într-o ambianță mult mai bună, când erau câteva zeci de contaminări pe zi. În august a început valul pandemic, iar în septembrie s-a ajuns la 1000 de contaminări pe zi.
„Bunele intenții de a nu organiza alegeri în perioada pandemică, pe perioada stării de urgență, de fapt, au avut efect invers”, a specificat Igor Boțan.
Igor Boțan menționează că în timpul campaniei electorale din Găgăuzia, chiar și în context pandemic, candidații se întâlneau cu cetățenii. Imediat după alegeri, numărul de contaminări a crescut cu 14%, comparativ cu 60% cum a crescut la nivelul întregii țări în aceeași perioadă.
„În linii mari, putem spune că scrutinele pot fi organizate și în situații de pandemie dacă se iau măsurile necesare, care pentru prima dată au fost aplicate acum un an, la scrutinul prezidențial. Atunci, după scrutin, creșterea contaminărilor a fost apăsătoare, dar, cel mai probabil, acest lucru a fost cauzat nu de alegeri, ci mai curând de contextul general pandemic”, a spus Igor Boțan.
Directorul ADEPT consideră că, dacă autoritățile iau în considerație și implementează restricțiile impuse de autoritățile sanitare, atunci desfășurarea alegerilor nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra răspândirii pandemiei.