Igor Boțan: Polticienii trebuie să vină cu mesaje sincere și tranșante

Politicienii trebuie să vină cu mesaje sincere și tranșante, în fața alegătorilor. O opinie în acest sens a prezentat astăzi Igor Boțan, expert permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Experții „traduc” acțiunile și declarațiile politicienilor pe înțelesul publicului larg”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit expertului, jocul politicienilor în contextul alegerilor parlamentare anticipate este unul legitim și el a fost anunțat foarte clar. „Maia Sandu, președintele recent ales, ne-a spus foarte clar, chiar în discursul domniei sale inaugural, că e nevoie de alegeri anticipate. Îi mulțumim foarte mult pentru sinceritate. Mai departe intră în joc norma constituțională. Norma constituțională spune foarte clar, articolul 85: pentru depășirea crizei politice, aveți nevoie de 90 de zile, este un termen stabil, din data de 23 decembrie, până în 23 martie. În acest termen stabil, aveți un termen labil, de 45 de zile, care începe să curgă din ziua primei numiri. Când începe acest termen labil? Poate începe chiar în prima zi, săptămâna viitoare ș.a.m.d. Și aici intră în joc manevra politică, de care au dat dovadă deputații PAS. Ei zic: uitați-vă, PAS, Platforma DA, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor zic că vor alegeri anticipate, pentru că asta e ieșirea din criză. Dar știm că sinceritatea în politică e o problemă. De exemplu, Partidul Socialiștilor practică jocul de-a șahul, adică una spun și alta fac. Spun lumii:nu mă întâlnesc cu Plahotniuc, sunt șef al statului, dar în mod întâmplător mă prinde lumea în biroul unei persoane private. Dacă avem de a face cu astfel de jucători de șah, cei din PAS spun: dar, cum să găsim noi o metodă de a verifica, dacă socialiștii sunt sinceri? Dacă spun că vor alegeri anticipate, hai să găsim o metodă să-i atragem în discuția privind autodizolvarea”, a relevat Igor Boțan.

Expertul este de părerea că sinceritatea politicienilor privind alegerile anticipate poate fi verificată prin discuții din fracțiunile Parlamentului. „Eu cred că PAS, Platforma DA și cine mai sunt în Parlament în favoarea dizolvării cât mai repede a Parlamentului, trebuie să discute cu socialiștii, și ar putea să le spună așa: sunteți duplicitari, pe de o parte, spuneți că vreți cât mai repede alegeri parlamentare anticipate. Pe de altă parte, dați de înțeles că aceste alegeri ar putea să aibă loc nu în primăvară, ci la toamnă. De ce este important să comunice? De exemplu, să le explice socialiștilor de ce este important să vrea acum alegeri. În primul rând, Igor Dodon trebuie cât mai repede să preia o funcție publică, pentru că starea lui ca lider politic nu dă bine în afara unei funcții publice. Alegeri la toamnă nu e convenabil pentru Partidul Socialiștilor și pentru că la vară trebuie schimbată componența Comisiei Electorale Centrale, și aici avantaje ar avea, probabil, opoziția pro-europeană. Maia Sandu va avea dreptul să numească un membru, în Parlament avem PAS, Platforma DA, Partidul Democrat și doar doi membri din partea coaliției ascunse Partidul Socialiștilor – Partidul Șor. Nu cred că îi convine Partidului Socialiștilor să lase alegerile pe la o toamnă, când va fi noua  componență a Comisiei Electorale Centrale pentru că, în situația aceasta de criză, s-ar putea să apară niște incertitudini pentru Partidul Socialiștilor. PAS ar mutea să le spună socialiștilor: Voi vreți să aduceți Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică, dar uitați-vă ce scandal a apărut acum în Federația Rusă, cu corupția la cel mai înalt nivel. Chiar credeți că în jumătate de an, lucrul ăsta nu vă va afecta și mai mult?. Sunt un șir de factori, care pun în evidență că cei din PAS, dacă ar fi activi, ar putea să-i convingă pe socialiști că cea mai bună soluție este declanșarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate, și readucerea lucrurilor într-o albie a normalității”, a adăugat expertul.

Dezbaterea publică „Dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Experții „traduc” acțiunile și declarațiile politicienilor pe înțelesul publicului larg”, este ediția a 168-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.