Igor Boțan: PDM trebuie invitat la discuții ca cetățenii să vadă cum răspunde la întrebări

Expertul Igor Boțan consideră că cetățenii trebuie să urmărească cum se desfășoară agenda politică a celor pe care i-au votat și să facă concluzii. Dacă politicienii nu vor găsi un numitor comun, cetățenii trebuie să știe că alegerile anticipate sunt soluția pentru depășirea situațiilor de blocaj. În opinia sa, și Partidul Democrat trebuie invitat la discuții pentru ca cetățenii să vadă cum această formațiune, după situația creată, răspunde la întrebarea – cum de s-a ajuns la situația când cu PDM nimeni nu-și dorește să coopereze. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice: „Patimile și pătimirile, iertarea și împăcarea în politică”, ediția a 109-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Expertul permanent al proiectului a declarat că Blocul ACUM manifestă prudență, lucru salutabil. „Eu ca cetățean îmi doresc ca politicienii să fie principiali și să țină foarte mult la alegători. Pe de altă parte, pot fi înțeleși și socialiștii, pentru că situația este destul de complicată, însă totuși în raport cu PSRM apar semne de întrebare. Ca cetățean, imediat după alegeri mi-am zis că este firesc să avem o coaliție între socialiști și democrați, pentru că ambele formațiuni sunt de centru-stânga – unii sunt social-democrați, alții sunt socialiști. Este o coincidență în proporție de 70% între programele socialiștilor și a democraților – aceeași politică pro-Moldova, politică externă echilibrată, Republica Moldova – punte între Est și Vest”, a notat Igor Boțan.

Potrivit lui, anterior, deși Partidul Socialiștilor s-a aflat în opoziție, a găsit puncte comune cu PDM, inclusiv atunci când a fost schimbat sistemul electoral. „Părea că aceste două formațiuni pot sta împreună și să găsească numitor comun, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă, în formatul propus de șeful statului, socialiștii și democrații au avut discuții, s-a ajuns la concluzia că între aceste două formațiuni există înțelegeri în privința problemelor economice și sociale, dar nu au fost deschise parantezele în privința dezacordului pe teme politice. Iată aceste teme politice, care fac să existe un dezacord între socialiști și democrați, deocamdată eu nu le înțeleg sau nu știu care sunt. Aș putea bănui, totuși, că este vorba despre problema deoligarhizării, pentru că Partidul Socialiștilor, acum patru ani, a insistat pe această tematică, dar la modul practic și în mod public, aceste lucruri PSRM nu le-a developat. Deci rămâne un semn de întrebare”, a notat expertul.

„Al doilea lucru foarte important este că dacă eventual s-ar face o alianță, o coaliție între socialiști și Blocul ACUM, ar fi o alianță nu din două partide, ci din trei, pentru că PDM oricum rămâne la guvernare. Prin secretarii de stat pe care i-a promovat Partidul Democrat, și care nu pot fi schimbați, inclusiv prin controlul asupra instituțiilor de drept și de reglementare. Și aceasta în condițiile numirilor în aceste funcții, care au avut loc la expirarea precedentei legislaturi – Curtea Constituțională, ANRE, Curtea de Conturi etc. Aceste lucruri au fost pregătite din start, astfel încât, chiar dacă PDM s-ar afla formal în opoziție, va fi foarte prezent la guvernare. Acest lucru este și pe înțelesul socialiștilor și aceasta este o problemă în discuția lor politică. S-ar putea ca PDM să nu vrea să cedeze nimic și atunci negocierile nu au substanță. Există lucruri foarte, foarte subtile, care eventual ar trebui abordate, luate în calcul și soluționate. Nu se știe care sunt contradicțiile între PSRM și PDM”, susține Igor Boțan.

El este de părere că politicienii trebuie să depășească obidele personale, să purceadă la discuții, apoi să identifice principii și să promită o ambalare a acestor principii în conformitate cu prevederile programelor electorale și politice. Expertul consideră că PDM rămâne unul dintre actorii foarte importanți pe scena politică. Forța acestuia a fost mereu legată de acțiuni imprevizibile și nu o dată liderul lor s-a retras, apoi a revenit în forță. După perioade de liniște, au urmat furtuni și nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că PDM a plecat.

În opinia lui Igor Boțan, și PDM trebuie invitat la discuții pentru ca cetățenii să vadă cum răspunde la întrebarea cum de s-a ajuns la situația când cu această formațiune nimeni nu-și dorește să coopereze. „Cum s-a întâmplat că au fost stricate deopotrivă relațiile atât cu UE, cât și cu Federația Rusă până la limita după care embargoul împotriva Moldovei se menține și nu se știe când va fi eliminat. Sunt multe alte lucruri la care PDM trebuie să răspundă și cetățenii trebuie să audă aceste răspunsuri anume de la liderii democrați. Pentru aceasta ei trebuire invitați la discuții”, consideră expertul.

Potrivit lui, alegerile anticipate, dacă s-ar presupune că PDM se pregătește de ele, nu par să fie o soluție, pentru că cel mai probabil se va ajunge în aceeași situație, însă doar după ce se va scurge o jumătate de an, poate. Însă situația economică, socială, financiară din țară se va deteriora și mai mult. „Nu există premise îmbucurătoare pentru PDM și acest lucru trebuie să-l înțeleagă liderii acestei formațiuni. Vedem și rezultatele alegerilor din Ucraina, așteptările legate de alegerile din România, chiar și pentru Parlamentul European. Mulți alți factori arată că situația nu se îmbunătățește și perspectivele pentru aceste formațiuni nicidecum nu pot să se îmbunătățească, iar această forță politică importantă ar trebui să participe cel puțin la discuții”, mai spune Igor Boțan.

La dezbateri au participat reprezentanții Partidului Socialiștilor și din Blocul politic ACUM. PDM nu și-a delegat un reprezentant, deși a primit invitația.  

Dezbaterile „Patimile și pătimirile, iertarea și împăcarea în politică”, ediția a 109-a, fac parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.