Igor Boțan: La nivel regional, Moldova nu se evidențiază pandemic în sens pozitiv

Libertatea de circulație în Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni va depinde de starea situației pandemice în țară. Spre regret, situația în Republica Moldova este complicată. La nivel regional, Moldova nu se evidențiază în sens pozitiv. Opinia a fost exprimată de către expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, în cadrul dezbaterilor publice: „Circulația și locul cetățenilor moldoveni în Europa în timpul și după pandemie: oportunități și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit expertului, de la instituirea stării de urgență în țară, 17 martie, doar în două săptămâni cifrele au arătat o descreștere a numărului de cazuri, în rest au fost doar creșteri, ceea ce, spune el, este o mare problemă. „Începând din aprilie, permanent, practic, am avut creșterea numărului de cazuri active, în special în luna iunie au crescut cu aproximativ o treime față de luna aprilie-mai. Acesta este un indicator că situația din Republica Moldova nu se îmbunătățește”, a declarat Igor Boțan.

În acest context, expertul aduce aminte că autoritățile spun clar că nu se poate de revenit la restricțiile existente în perioada stării de urgență, pentru că economia trebuie relansată. Igor Boțan susține că există autorități ale țărilor care pe perioada țării de urgență au reușit să treacă din pantă descendentă a numărului de cazuri înregistrate, pe pantă ascendentă, fapt care nu s-a observat în Moldova, de aceea, se poate de constatat că există probleme ce țin de factorul administrativ și cel uman în gestionarea crizei.

Igor Boțan a recomandat moldovenilor care călătoresc în UE să consulte lista făcută publică de MAEIE acum o săptămână și care este actualizată, privind condițiile de intrare în țările UE. „Este important de conștientizat că încet, încet se reia fluxul de pasageri, călătoriile sunt în creștere. Există informații de la Poliția de Frontieră care arată parametrii acestor fluxuri. În perioada stării de urgență, luna aprilie, acest flux a fost cel mai mic și a fost de o pătrime/o treime la ieșiri, două treimi/trei pătrimi la intrări. Acum are loc o relaxare în acest sens și lucrurile au un comportament invers. Fluxul intrări-ieșiri este de patru ori mai mare, majoritatea cetățenilor părăsind țara”, a spus expertul.

Dezbaterile „Circulația și locul cetățenilor moldoveni în Europa în timpul și după pandemie: oportunități și riscuri”, sunt ediția a 141-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.