Igor Boțan: Hotărârea CC din 23 februarie este singura soluție corectă pentru depășirea crizei politice

Hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie, prin care Înalta Curte a declarat neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, este singura soluție corectă pentru depășirea crizei politice. O opinie în acest sens a exprimat Igor Boțan, expert permanent al proiectului, la dezbaterea publică IPN 
 
„PSRM și PAS, două fracțiuni parlamentare de care depinde depășirea crizei politice. De ce este blocată comunicarea între ele?”.

„Președintele țării a remarcat că situația politică din Republica Moldova nu este una normală, Maia Sandu a anunțat, rămânând în cadrul constituțional” că optează fie pentru alegeri parlamentare anticipate, fie pentru referendum în contextul inițierii suspendării sale din funcție”, a relevat Igor Boțan.  

Expertul este de părerea că formațiunile parlamentare PSRM și PAS nu găsesc limbaj comun, pentru că unul dintre partide și-a schimbat atitudinea în ceea ce privește alegerile parlamentare anticipate. „Începând cu luna noiembrie 2019, PSRM a optat pentru alegeri parlamentare anticipate, însă, la începutul lui februarie 2021, PSRM a propus învestirea unui Guvern de tranziție, idee cu care PAS nu a fost de acord. Și asta în condițiile când toate fracțiunile parlamentare au declarat anterior că vor alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Igor Boțan.

Potrivit expertului, „PSRM a procedat corect astăzi, 24 februarie, când a zis „haideți să mergem la dialog”, iar PAS spune că cea mai bună soluție pentru a ajunge la anticipate este ca socialiștii să se dezică de majoritate parlamentară, în care figurează și Partidul Șor”.

Igor Boțan a făcut referire la poziția unui judecător constituțional în demisie, formulată într-o dezbatere IPN anterioară, potrivit căreia noțiunea „guvern de tranziție” este o aberație și nu este prevăzut de Constituție. „Apar probleme cu acest guvern de tranziție - ce culoare va avea? Maia Sandu se teme că noul guvern de tranziție ar putea periclita dialogul cu partenerii externi. Au trecut deja 2/3 din 90 de zile, pentru a se ajunge la anticipate. Maia Sandu nu înțelege poziția socialiștilor, în ceea ce privește anticipatele, dar și comunicarea președinției este foarte palidă, cu privire la ceea ce se întâmplă, de ce se întâmplă”, a adăugat expertul permanent al proiectului.

Igor Boțan a îndemnat cetățenii care își doresc să influențeze comportamentul și comunicarea dintre actorii politici să participe activ la sondaje sociologice, inclusiv și la cele ce vizează partidele politice, dar și să se folosească de dreptul la petiționare.


Dezbaterea publică „PSRM și PAS, două fracțiuni parlamentare de care depinde depășirea crizei politice. De ce este blocată comunicarea între ele?”, ediția a 173-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenția IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.