Igor Boțan: Factorul politic nu poate fi scos din joc în combaterea pandemiei

Factorul politic nu poate fi scos din joc în combaterea acestei pandemii, el este important pentru că politicienii adoptă decizii importante, inclusiv în domeniul financiar, economic și al restricțiilor care sunt impuse în perioada pandemică. De asemenea, este important ca politicul să-și schimbe atitudinea în raport cu instituțiile specializate. Opinia a fost expusă de Igor Boțan, expert permanent al proiectului, în cadrul dezbaterilor publice: „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” organizate de Agenția de presă IPN.

„Avem sistemul medical așa cum îl avem, el este deja extenuat. Începând din luna martie, acești oameni stau în prima linie. Într-adevăr, sunt epuizați din toate punctele de vedere și acest lucru trebuie luat în considerare mai ales în momentele actuale când criza, în loc să se aplaneze, ea, de fapt, este în plină dezvoltare”, spune Igor Boțan.

În context, expertul propune ca Consiliul Suprem de Securitate, care și-a asumat în luna martie anul responsabilitățile de a coordona întreaga luptă împotriva noului tip de coronavirus, să revină și să convingă societatea că nu și-a pierdut interesul pentru această problemă.

„Ar fi interesant ca strategia despre care ne-au vorbit membrii Consiliului Suprem de Securitate în luna martie să fie publicată și să ne spună ce conținea ea. Cunoaștem că au fost patru direcții asupra cărora trebuia să se concentreze conducerea Republicii Moldova și să ne spună cum apreciază Consiliul de Securitate progresele sau regresele în aceste domenii. Cele zece soluții care le-a oferit acest Consiliu, să vedem punctual ce s-a făcut pe ele. De ce nu mai există interes din partea Consiliului, dacă la început spunea că pandemia atentează la securitatea statului?”, a menționat expertul.

Igor Boțan a mai precizat că statisticile arată că cei care au de suferit în urma pandemiei de COVID-19 sunt persoanele de la vârsta de la 50 de ani în sus. Generația tânără care crede că virusul este o minciună și vorbește despre acest lucru, nu s-a gândit la impactul pe care îl poate avea virusul asupra persoanelor mai în vârstă din familia lor. „Această atitudine, prin ricoșeu, bate în economie, iar dacă economia este pusă pe butuci, ne putem aștepta la nemulțumiri în societate”, a mai spus Igor Boțan.

Dezbaterile „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” sunt ediția a 139-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.