Stalinizarea de după moartea lui Stalin este doar un fel de fantomă pentru că odată cu Stalin a plecat și regimul lui. Ulterior, a fost un fel de inerție după care s-a dezvoltat sistemul din Uniunea Sovietică. Această inerție a ajuns până în punctul în care sistemul comunist din Uniunea Sovietică, din Europa centrală și de Est s-a dizolvat. O opinie în acest sens a fost a fost exprimată de expertul permanent al proiectului, Igor Boțan în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Stalinizarea și destalinizarea societății moldovenești”, organizată de IPN.
Igor Boțan spune că în societatea modernă nu mai există premise pentru ideologia stalinistă, iar cei care încă mărșăluiesc cu portretele lui Stalin nu împărtășesc ideile staliniste. „Ei apelează la anumite modele pe care le-a folosit Stalin: disciplina; ceea ce numesc ei echitate socială; apropierea de Rusia, pentru că este o piață imensă și un furnizor de hidrocarburi de care are Republica Moldova nevoie. Ei folosesc acest gen de argumente, nu fac apel la ideologie. Da, ei invocă necesitatea introducerii în Republica Moldova și punerea în circuit a noțiuni precum „dușmani ai poporului”, cei pe care ei îi consideră că iată nu acordă o atenție sporită echității sociale aici, în Republica Moldova. Ei folosesc aceste sintagme din perioada stalinistă doar ca un fel de sintagme pentru a-și îmbogăți cumva narațiunea pro-autoritaristă”, declară Igor Boțan.
Expertul permanent al proiectului declară că este dificil de imaginăm cum acești nostalgici care flutură portretul lui Stalin ar putea pleda pentru refacerea stalinismului în Republica Moldova. „Dovadă a ceea ce spun eu este că am avut la guvernare în Republica Moldova, timp de opt ani de zile, un partid care până în prezent insistă că este un partid de sorginte marxist-leninist. PCRM ne-a uimit în aprilie 2007, atunci când a proclamat în Republica Moldova revoluția liberală în sensul, așa cum spuneau ei, implementării în Republica Moldova a ideilor lui Hernando De Soto. Acesta e un economist din America Latină, care are o formulă specifică pentru asigurarea dezvoltării economice și în același timp respectarea principiilor echității sociale și altele”, a spus Igor Boțan.
Igor Boțan crede că pericolul iminent de stalinizare a societății nu există, dar aceasta constituie o frână. Din aceste considerente este importantă instruirea în școli, ca oamenii să înțeleagă toate aceste pericole. „Vlăstari există în autoritarism. Dacă ne uităm la Belarus, ne uităm la fostele republici sovietice din Asia Centrală, ne uităm la Rusia, noi vedem că în aceste societăți există regimuri autoritare extrem de periculoase care subminează principiile drepturilor omului, dar care nu apelează în mod direct la marxism, la stalinism. Din acest punct de vedere noi trebuie să înțelegem că pericolul vine din altă parte”, adaugă Igor Boțan.
Potrivit expertului, partidele politice din Federația Rusă își văd sarcina în a uni într-un tot întreg verigile traseului imperial. În acest context se evocă elemente ale regimului stalinist și aici în Republica Moldova. „Da, ei consideră că Stalin a dus imperiul sovietic la culme odată cu victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. De aceea ei insistă pe sărbătorirea Zilei Victoriei, rolul determinant al Uniunii Sovietice în victoria asupra fascismului. După care Rusia s-a extins și a mai ocupat prin regimurile marionetă o parte din Europa. Pentru asta este nostalgia lor. Noi trebuie să înțelegem toate aceste elemente, iar stalinismul în această structură își are locul lui pentru că el este invocat ca un model care a fost util, dar nu mai poate fi replicat. Pot fi replicate regimuri autoritare care se mențin aproape de Rusia, iar din punct de vedere ideologic ei nu propun nimic nou”, a punctat Igor Boțan.
Dezbaterea publică cu genericul „Stalinizarea și destalinizarea societății moldovenești” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.